Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Θλιβερή η εικόνα της οικίας Κωνσταντίνου Κανάρη στην πόλη της Αίγινας.

 

Θλιβερή η εικόνα  της οικίας του Κωνσταντίνου Κανάρη στην πόλη της Αίγινας. Η φθορά είναι μεγάλη και η εικόνα  του ένδοξου σπιτιού που έχει συνδέσει την ύπαρξη του με τα χρόνια  της μεταεπαναστατικής Ελλάδας και κυρίως της εποχής που η Αίγινα ήταν Πρωτεύουσα  του Ελληνικού Κράτους, είναι απογοητευτική.

Το  κτίριο κινδυνεύει  και  το Υπουργείο Πολιτισμού θα έπρεπε να συνδράμει στη διάσωση του.

Στο τελευταίο επετειακό τεύχος του περιοδικού "ΑΙΓΙΝΑΙΑ" υπάρχει σχετική δημοσίευση, απ' όπου αναδημοσιεύουμε  αυτούσια  τα σχετικά  με την ιστορική ταυτότητα του σπιτιού:

"Εντυπωσιάζει  και μόνο η πληροφορία της ύπαρξης στην Αίγινα  της οικίας  του μεγάλου πυρπολητή  της  Επανάστασης. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης  διέθετε  σπίτια  στα  Ψαρά και  στην Αθήνα  στην περιοχή της Κυψέλης.

Το «σπίτι του Κανάρη» όπως σήμερα αναφέρεται από πολλούς βρίσκεται  στην πλατεία  Εθνεγερσίας στην περιοχή που παλαιά αναφερόταν ως «Καραντίνα».

Οι πηγές που παραθέτει  η Γωγώ Κουλικούρδη μαρτυρούν ότι  το σπίτι το αγόρασε καταρχήν ο Καλούδης, μετά  ο ειρηνοδίκης Ντουρντούμας, ύστερα ο Χάνος και από αυτόν ο Αντώνης Λυκούρης. Ο  τελευταίος  το κληροδότησε στην κόρη και στο γαμπρό του Σπ. Παπαγεωργίου.

Αναφέρονται πολλά στοιχεία για  την εσωτερική  διαρρύθμιση  του κτιρίου που ήταν  τέτοια ώστε να  υποδέχεται ο πυρπολητής πολλούς επισκέπτες. Ανάμεσά  τους και ο Ιωάννης Καποδίστριας ο οποίος την επομένη  της άφιξης  του στην Αίγινα επισκέφθηκε τον Κανάρη  για να τον τιμήσει.

Το σπίτι  γνώρισε πολύ καλές  στιγμές γιατί υποδέχτηκε  και φιλοξένησε πλήθος επισκεπτών  και περιηγητών της  Αίγινας εκείνα τα χρόνια, οι οποίοι κάνουν μεγάλες και λεπτομερείς αναφορές  στο κτίριο, κάτι που ενισχύει  την άποψη ότι  ήταν από τα σημαντικότερα  της Αίγινας εκείνη την εποχή.

Εκεί ο Κανάρης είχε σημαντικές συναντήσεις και συζητήσεις με πολλούς επιφανείς επισκέπτες πρωταγωνιστές των πολιτικών και πολεμικών επιχειρήσεων.

Οι επισκέπτες  εντυπωσιάζονταν με τη φιλοξενία  του Κανάρη, τους χώρους υποδοχής, τα όπλα  του, τις  φορεσιές  των ανθρώπων, το λιτό τρόπο ζωής, την διατήρηση  των ελληνικών παραδόσεων  και  του ελληνικού τρόπου ζωής αλλά κυρίως του χαρακτήρα  του ναυμάχου, της μετριοφροσύνης  που τον χαρακτήριζε όπως και της αγάπης για τους συμπατριώτες του.

Το σπίτι ήταν  δίπατο κτιστό (ενώ ο Cochrane το αναφέρει  ως ξύλινο)  με τρία έως  τέσσερα δωμάτια και με ένα μεγάλο μπαλκόνι κλειστό και σκεπασμένο με κεραμίδια.

Σε αυτό  το σπίτι ζούσε η οικογένεια του Κανάρη τα χρόνια  των πολεμικών επιχειρήσεων. Σε αυτό κατέφευγε  ο πυρπολητής μετά από κάποια νέο «ανδραγάθημά του».

Στην Αίγινα επίσης παρήγγειλε και ναυπήγησε πλοίο – ένα μπρίκι -  το 1846 που έφτιαξε ο Αντώνιος Καλούδης. Η φιγούρα  του πλοίου έμεινε  γνωστή  από πίνακα της εποχής που δείχνει  το πλοίο δεμένο μέσα  στο λιμάνι  της  Αίγινας.

Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει  το σπίτι εξωτερικά στην πλατεία Εθνεγερσίας. Είναι  ιδιοκτησία του  Σπ. Παπαγεωργίου και  δεν είναι επισκέψιμο.

Η κατάσταση  του σπιτιού είναι πολύ άσχημη και χρήζει άμεσης επισκευής".