Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Ας μην ξεχνάμε όσους τα προηγούμενα χρόνια χρειάστηκε να μεταφερθούν για λόγους υγείας στον Πειραιά.

 


Όσοι από εμάς έχουμε μεταφέρει δικό μας άνθρωπο με ίδιον μέσο σε νοσοκομείο του Πειραιά  ή της Αθήνας.

Όσοι από εμάς έχουμε παρακαλέσει και πληρώσει αδρά για να μεταφέρουμε με ασθενοφόρο τη μάνα μας ή τον πατέρα μας σε νοσοκομείο.

Όσοι  από εμάς έχουμε καβγαδίσει  με το πλήρωμα  του πλοίου για τη μεταφορά ασθενούς, επειδή έπρεπε  να παραμείνει μέσα στο γκαράζ σε αυτοκίνητο λόγω αδυναμίας μετακίνησης  του.

Όσοι από εμάς έχει χρειαστεί να νοικιάσουμε ιδιωτικό θαλάσσιο μέσο  για μια έκτακτη μεταφορά δικού μας ασθενούς σε νοσοκομείο.

Όσοι χρειάστηκε – παλαιότερα – να μεταφέρουν κτυπημένο ή ασθενή μέσα στη νύχτα  ή ετοιμόγεννη γυναίκα, με το πλοίο που διανυκτέρευε τότε στο λιμάνι.

Όσοι  έχασαν  παιδί ή αγαπημένο πρόσωπο κατά  τη διάρκεια μεταφοράς του στον Πειραιά.

Όσοι έτρεξαν  να προλάβουν  και έχασαν  το τελευταίο πλοίο, ενώ έπρεπε να ταξιδέψουν  για ιατρικούς λόγους στον Πειραιά. 

Για όσους μεταφέρθηκαν  με ελικόπτερο.

Για όλους εκείνους που δεν πρόλαβαν να φτάσουν και έσβησαν μεσοπέλαγα.

Όσοι τα παλαιότερα χρόνια  βρέθηκαν στις παραπάνω δύσκολες καταστάσεις, ή σε παρόμοιες,  ταλαιπωρήθηκαν, μάτωσαν, έκλαψαν, έτρεξαν γεμάτη αγωνία στο λιμάνι, παρακάλεσαν, ικέτεψαν.

Όλοι αυτοί και πολλοί άλλοι συντοπίτες μας, συμπολίτες, φίλοι γνωστοί και συγγενείς έχουν κάθε δικαίωμα να χαίρονται για  τον ερχομό  του πλωτού ασθενοφόρου.

Και επειδή έχουν αυτά  τα βιώματα πιθανόν να εύχονται να είναι πάντα δεμένο. Δηλαδή να  μην χρειαστεί να ταξιδέψει νύχτα για τη μεταφορά κάποιου συνανθρώπου μας. Να μη παλέψει  με τη σοροκάδα και το βοριά. Να μη μουσκέψει τον εσωτερικό του χώρο η υγρασία από τα δάκρυα και ο ιδρώτας από την αγωνία.

Το καλωσορίζουμε. Του ευχόμαστε να έχει καλά αλλά λίγα ταξίδια. Να είναι πάντα ετοιμοπόλεμο, ταχύτατο, αξιόπλοο και τα στελέχη  του πάντα άξια και δυνατά.

Να μη χρειαστεί δηλαδή, παρά  το γεγονός ότι ήδη έχει κάνει ταξίδια μεταφοράς ασθενών.

Να συμβάλουμε όλοι για τη λειτουργία  του και την παρουσία  του στο νησί μας.

Η κομψή φιγούρα  του σίγουρα μεταδίδει το αίσθημα της ασφάλειας και της σιγουριάς. Δίνει ελπίδα και αισιοδοξία στις σκοτεινές μέρες και νύχτες του καιρού μας.

Φωτογραφία: Ανέστης Κορνέζος.