Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Η συμμετοχή του 2ου Γυμνασίου Αίγινας στο Συμπόσιο: "Τοπόσημα μνήμης και πολιτισμού"

Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πειραιά και η υπεύθυνη του Τομέα των Πολιτιστικών Προγραμμάτων κ. Ανθή Γουρουντή με επιστημονικό σύμβουλο την κ. Χρυσάνθη Κουμπάρου,  διοργάνωσε τετραήμερο Εκπαιδευτικό Συμπόσιο με θέμα: "Τοπόσημα μνήμης και Πολιτισμού" με τη συμμετοχή δεκάδων Γυμνασίων και Λυκείων της Περιφέρειας Πειραιά.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο αμφιθέατρο  "Ιάκωβος Καμπανέλλης" του Δήμου Νίκαιας - Ρέντη.

14 μαθήτριες της Β΄Γυμνασίου του 2ου Γυμνασίου Αίγινας μαζί με τον Διευθυντή του σχολείου και τη κ. Καραγιαννίδου Καλλιόπη, φυσικό, παρουσίασαν το πολιτιστικό πρόγραμμα  για τη Μεσαιωνική Καστροπολιτεία  του Σαρωνικού, την Παλαιά Χώρα.

Οι εικόνες του Κάστρου, των Πύργων, τα στενά καλντερίμια και οι μοναδικές μικρές και μεγάλες εκκλησίες  του λόφου συγκίνησαν, γοήτευσαν, μάγεψαν  το κοινό του αμφιθεάτρου που αποτελείτο από εκπαιδευτικούς και μαθητές άλλων σχολείων, οι οποίοι ξαφνικά αντίκρισαν μια άλλη Αίγινα, μια άγνωστη Αίγινα, την μεσαιωνική και βυζαντινή Αίγινα, την Αίγινα  του βουνού.

Οι αντιδράσεις και τα σχόλια ήταν μοναδικά για αυτήν την ξεχασμένη καστροπολιτεία και στο σημείο αυτό σημειώνεται  η ευθύνη όλων μας για τη συνέχεια, το μέλλον αυτού του μεγάλου θησαυρού για  το νησί μας.

Οι μαθήτριες  του 2ου Γυμνασίου είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και τα προγράμματα σχολείων του Πειραιά, της Σαλαμίνας και του Κερατσινίου και να έχουν τη σχετική ανατροφοδότηση για τα θέματα και τη δουλειά  τους.