Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Μια φωτογραφία που ξύπνησε μνήμες από το λιμάνι της Αίγινας.


      Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η φωτογραφία που ανακάλυψε ο κ. Νεκτάριος Κουκούλης και ανάρτησε στη σελίδα  του στο Face book, προερχόμενη από  έρευνα του στο ebay.

Η φωτογραφία αποτυπώνει τα δύο ιστορικά φέρυ μπωτ της Αίγινας να έχουν δέσει στην προβλήτα που σήμερα δένουν τα ιπτάμενα δελφίνια και φυσικό είναι κάποιοι νεότεροι να αγνοούν το γεγονός ότι μετά  την παλιά προβλήτα -  όλα  τα πλοία όλων των τύπων έδεναν εκεί. Και  των οχηματαγωγών συμπεριλαμβανομένων.

Ειδικότερα εδώ έχουμε δύο πλοία  ταυτισμένα με την Αίγινα. Αιγινήτικης πλοιοκτησίας που διανυκτέρευαν κάθε βράδυ στην Αίγινα σε αυτό το σημείο. Ομοίως και στα υπόλοιπα δρομολόγια  τους έδενα εκεί. Υπάρχουν αμέτρητες φωτογραφίες που το μαρτυρούν όπως και κάποια βίντεο. Αυτό συνέχισε να γίνεται για  τα δύο αυτά πλοία μέχρι το τέλος της δεκαετίας  του '70.
Κατόπιν έδεναν ή στον Άγιο Νικόλαο ή πίσω από  τα ταξί. 

Οι εποχές άλλαξαν και με τον ερχομό  των ιπταμένων δελφινιών αλλά και με πολλά  σκάφη αναψυχής που χρειαζόταν να ελλιμενιστούν μέσα στο λιμάνι.

Χαρακτηριστικό είναι το δόντι που υπάρχει ακόμα στην προβλήτα αυτή. Τα  δύο πλοία έδεναν το ένα απ' έξω, το άλλο από μέσα. Με  αριστοτεχνικές μανούβρες το δεύτερο έμπαινε στο λιμάνι και πέρναγε πίσω από το άλλο για να έρθει να δέσει.
Άλλα μεγέθη, άλλες κλίμακες, άλλες εποχές, άλλες ανάγκες!
Η ιστορία όμως μένει και πολύ περισσότερο οι παλιές  φωτογραφίες  για να μας θυμίζουν μια  Αίγινα πολύ πιο ανθρώπινη από τη σημερινή.

Στην όμορφη φωτογραφία βλέπουμε και τους κάβους ενός  τρίτου πλοίου που πρέπει να είναι δεμένο μετά το ΑΙΓΙΝΑ. Να θυμίσουμε ότι εκεί έδεναν και τα επιβατικά  ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ - ΑΙΓΙΝΑ - ΚΑΜΕΛΙΑ - ΠΟΡΤΟΚΑΛΗΣ ΗΛΙΟΣ - ΚΑΜΕΛΙΑ - ΜΥΚΗΝΑΙ.

Στην επάνω φωτογραφία βλέπουμε μέσα στο λιμάνι το ΑΙΓΙΝΑ και απέξω το ΕΛΛΑΣ. Στις δύο επόμενες βλέπουμε το ΑΦΑΙΑ στο ίδιο σημείο.