Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Η εντυπωσιακή άγκυρα στο λιμάνι της Αίγινας και η συντήρηση της από τον πλοίαρχο του "Απόλλων Ελλάς"

Εντυπωσιάζει η παλαιά άγκυρα στο λιμάνι της Αίγινας  δίπλα  στην εκκλησία  του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού. Από μόνη της αποτελεί ένα ναυτικό μνημείο, ένα σύμβολο της ναυτοσύνης  των Ελλήνων και της ακμής  της ναυτιλίας μας.

Πριν χρόνια όταν ανασύρθηκε με τη βοήθεια γερανού, οι αρχαιολόγοι προσπάθησαν να ερευνήσουν την καταγωγή και την ηλικία  της. Δεν γνωρίζουμε ακόμα από ποιο πλοίο προέρχεται ούτε πως κατέληξε στην Αίγινα.
Εικασίες υπάρχουν αρκετές σε συνδυασμό με  τον ελλιμενισμό μεγάλων ξύλινων πλοίων ελληνικών και ξένων στο τότε λιμάνι  της Αίγινας κατά  τη διάρκεια  του απελευθερωτικού αγώνα  του '21 καθώς και κατά τη διάρκεια  της παρουσίας  του πρώτου Κυβερνήτη στην Αίγινα. Γκραβούρες και σχέδια της εποχής εκείνης  το καταδεικνύουν.

Η άγκυρα σήμερα κοσμεί το λιμάνι  της Αίγινας  σε ένα ιδανικό σημείο.
Πρόσφατα  ο πλοίαρχος  του "Απόλλων Ελλάς" κ. Παναγιώτης Μακαρατζής ανέλαβε με το πλήρωμα του τη συντήρηση και επισκευή  της άγκυρας.
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θεώρησε σωστό να εκφράσει εγγράφως τις ευχαριστίες  του προς τον κ. Παναγιώτη Μακαρατζή για αυτήν την πρωτοβουλία  του που αποδεικνύει την ευαισθησία  του για  την ιστορία  και την παράδοση του τόπου μας