Κυριακή 7 Μαΐου 2023

Επίσκεψη στο Μουσείο Καποδίστρια της Κέρκυρας από μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αίγινας.

Η παρουσία  της Αίγινας είναι έντονη στην Κέρκυρα και συμπεριλαμβάνεται στις ιστορικές αναφορές  για την Καποδιστριακή περίοδο με σοβαρότητα και ένταση.

Στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων στο κέντρο της πόλης, όπου η αναφορά στην ιστορία του ελληνικού νομίσματος ξεκινά από τη "χελώνα" μέχρι το νέο Μουσείο Καποδίστρια στην περιοχή Κουκουρίτσα. Μια περιοχή με πανοραμική θέα και έναν θαυμάσιο κήπο.

35 μαθητές και μαθήτριες από το 2ο Γυμνάσιο Αίγινας, μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας του σχολείου,  στα πλαίσια εκπαιδευτικής επίσκεψης στο νησί των Φαιάκων είχαν κάθε λόγο λοιπόν να επισκεφθούν το καταπράσινο νησί της Κέρκυρας.
Οι αναφορές λοιπόν στην Αίγινα, πολλές, μεγάλες και συγκινησιακά φορτισμένες.

Το νέο Μουσείο Καποδίστρια είναι ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής ομορφιάς αλλά και καλαισθησίας. Ένα υπόδειγμα μουσείου. Στο οίκημα αυτό έζησε ο Ιωάννης Καποδίστριας και στις αίθουσες  του σήμερα έχουν συγκεντρωθεί ένα πλήθος από τα προσωπικά του αντικείμενα, βιβλία, σφραγίδες, καθημερινά αντικείμενα όπως φλυτζάνια, πιατέλα, πιάτα, πορτραίτα, εικόνες,χάρτες, ενθύμια, μετάλλια,  και πολλά άλλα, χαρίζοντας στον επισκέπτη μια πλήρη εικόνα της εποχής, της προσωπικότητας και της προσφοράς  του μεγάλου πολιτικού. Οι χάρτες τα ιστορικά σχεδιαγράμματα αλλά κυρίως η φιλοξενία και η ξενάγηση  των υπευθύνων δίνουν την ευκαιρία  της βαθιάς ιστορικής γνώσης όχι μόνο της Κέρκυρας αλλά και των γεγονότων της ζωής  του Καποδίστρια, των αγώνων  του για την πατρίδα αλλά και της Ευρωπαϊκής του σταδιοδρομίας.
Ασφαλώς με πολύ χαρά αντικρίσαμε ανάμεσα  στους συντελεστές  του Μουσείου την κ. Ελένη Σταμπόγλη που με τόσο ενθουσιασμό δουλεύει  για την έκδοση της "Αιγιναίας" και την αξιοποίηση των αρχείων της Αίγινας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους του μουσείου για τη γνώση που πρόσφεραν στους μαθητές της Αίγινας.