Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Παναγία, η μεγάλη Μάνα της σιωπής.

                                            

Σήμερα  που όλοι μιλούν για τη μάνα  και λέγονται, γράφονται και ακούγονται τόσα πολλά, θυμήθηκα και ανέσυρα ένα κείμενο του π. Λίβυου από τη σελίδα  του στο Face book. Το είχε αναρτήσει όταν στην εκκλησία ψάλλονταν οι Χαιρετισμοί.
Η  μεγάλη Μάνα, η Παναγία είναι το αρχέτυπο της μάνας. Η μάνα  Θεού και ανθρώπων. Οι άνθρωποι την τιμούν με χιλιάδες ονόματα, προσωνύμια, ναούς, ξωκλήσια και μοναστήρια αφιερωμένα στη χάρη της, αλλά και σε πάμπολλες φορές μέσα στο χρόνο την εορτάζουν και την πανηγυρίζουν. Το πιο λατρεμένο και αγαπημένο πρόσωπο της Ορθοδοξίας.

Η ημέρα  της μάνας γίνεται από μόνη της μια χρυσή ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε το ρόλο και την παρουσία της στη ζωή μας.

 Με την ευκαιρία αυτή αναδημοσιεύουμε ένα μοναδικό κείμενο από τη σελίδα  του π. Λίβυου στο Face book. Όσοι δεν  το έχετε προσέξει ή δεν έχετε Face book  μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:

Κάθε χρόνο που στην εκκλησία λέμε τους Χαιρετισμούς της Παναγίας, υπάρχει μια φράση που με συγκλονίζει, «Χαίρε σιγής δεομένων πίστης…». Χαίρε Παναγία μου, εσύ που ακούς τις προσευχές εκείνων που σιωπούν. Εκείνων των ραγισμένων που δεν έχουν λόγια να σου πουν αλλά εσύ ακούς τις κραυγές τους.

Πόσες φορές δεν στάθηκα μπροστά στην εικόνα Της, στο καντήλι της και δεν είχα τίποτε απολύτως να της πω. Κενό, τίποτα, όλος, μάτια, όλος δάκρυα..
Λέξη δεν έβγαινε από τα ξεραμένα χείλη μου. Λέξη από τα ταραγμένο μου μυαλό. Είναι τότε που ο πόνος σε κλειδώνει, που σε παγώνει στον πιο βαρύ χειμώνα της καρδιάς σου. Σιωπή, βλέμμα κενό, καρδιά παραλυμένη.

Όταν πονάς δεν μιλάς, σιωπάς και είναι τόσο δυνατές οι κραυγές σου που δεν ακούγονται.

Έχω δει χείλη να πάλλονται δίχως να μιλάνε. Φωνές να βραχνιάζουν δίχως να λένε λέξη. Όλος ο άνθρωπος γίνεται μάτια, όλο το σώμα μια κραυγή, μια φωνή δίχως ήχο. Σιωπή, σώμα σε στάση προσευχής, σε κατάσταση αναμονής...

Πόσες φορές προσευχήθηκα σε αυτή την απόλυτη σιωπή. Σε αυτά τα κρύα πατώματα της μοναξιάς σε νύχτες που έμοιαζαν αξημέρωτες. Μόνη παρέα το εικόνισμα της Παναγίας, μια αγκαλιά, ένα χάδι Μάνας, μια ζεστή αγκαλιά και ένας ήχος στο αυτί «σσσσσσς, όλα θα πάνε καλά…….».

Αυτή είναι η Παναγία, που ακούει τις προσευχές των σιωπηλών, που ενώ δεν μιλάς ξέρει τι λες, που δίχως να εξηγείς ξέρει τι νιώθεις και σε καταλαβαίνει.

Σε αυτή την μάνα της σιωπής προσευχήθηκα και σήμερα, προσευχηθήκαμε όλοι, ακόμη και αυτοί που δεν πήγαν εκκλησία. Άκουσε τις σιωπές μας, ένιωσε τα πένθη και τις απώλειες μας. Τις θλίψεις και τα άγχη μας, τους φόβους και πανικούς μας, τις ματαιώσεις και απογοητεύσεις μας.

Και να είστε για ένα σίγουροι, όσο οι άνθρωποι θα σας σταυρώνουν ο Θεός θα σας ανασταίνει. Όσο οι άνθρωποι θα σας πληγώνουν ο Χριστός θα σας συντροφεύει, όσο οι άνθρωποι θα ματαιώνουν τα όνειρα σας, η Παναγία θα γίνεται η πλατυτέρα της καρδιάς σας, που μέσα στο πλάτεμα της αγκαλιά Της θα χωράμε όλοι, προδότες και προδομένοι…