Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Ένα ξεχωριστό μνημείο: Η παλαιοχριστιανική Βασιλική της Βάρδιας στην πόλη της Αίγινας.

Στη θέση Βάρδια, στα όρια  της πόλης της Αίγινας, στην περιοχή που βρίσκεται το 2ο Νηπιαγωγείο και η εκκλησούλα του Αγίου Μάμα, συναντάμε  τα ερείπια  μια πολύ σημαντικής εκκλησίας  του 5ου με 6ου αιώνα. Πρόκειται  για την εκκλησία  της Αγίας Φωτεινής. Σήμερα ανάμεσα στα γύρω οικόπεδα και τις κατοικίες, διασώζονται λίγα ερείπια, χωρίς να έχουν προχωρήσει όπως θα έπρεπε  οι ανασκαφές από την αρχαιολογία.
Ο ερευνητής και συγγραφέας κ. Σοφοκλής Δημητρακόπουλος στο βιβλίο του "Χριστιανική Αίγινα" παραθέτει πολλά και αξιόλογα  στοιχεία για  το μνημείο αυτό. Κατατάσσει  τη βασιλική ανάμεσα στις τρεις σημαντικές παρόμοιες εκκλησίες  της πόλης. Οι άλλες δύο υπήρχαν στη θέση του Αγίου Νικολάου του Στεριανού και η άλλη στη θέση της Παναγίτσας.
Στην ουσία πρόκειται για μια τρίκλιτη βασιλική εκκλησία χωρίς  τρούλο η οποία ήταν και η μητροπολιτική εκκλησία της Αίγινας. Καταστράφηκε μεταξύ 9ου και 10ου αιώνα από επιδρομές πειρατών. Σήμερα στο χώρο υπάρχει μια ταμπέλα που ενημερώνει για την ύπαρξη της, αλλά  κρίνουμε πως δεν είναι αντιπροσωπευτική του μνημείου.

Ο χώρος σήμερα έχει πολλά  ξερά χορτάρια και υπάρχει ανάγκη καθαρισμού και ανάδειξης του χώρου, κάτι που νομίζουμε ότι θα πράξει ο Δήμος και η Κοινότητα της Αίγινας άμεσα.