Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Όταν στην Κέρκυρα συναντήσαμε την..... Αίγινα.

Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Ιονικής Τράπεζας.

Η  εμπειρία  μιας εκπαιδευτικής εκδρομής στην Κέρκυρα μπορεί να συνοψίζεται στα σημεία  που οι μαθητές αντίκρισαν την ιστορία του νησιού τους, της Αίγινας, με τον πιο επιστημονικό, σοβαρό και επίσημο τρόπο.

Στην Κέρκυρα και στα μουσεία  της, που αναφέρονται στα Καποδιστριακά και όχι μόνο χρόνια, η Αίγινα έχει μια δεσπόζουσα και τιμητική θέση. Αναφέρεται ρητά  και χωρίς ενδοιασμούς ως "Πρώτη Πρωτεύουσα  του Ελληνικού Κράτους" και η δράση και το έργο  του Κυβερνήτη στο νησί μας  και οι αναφορές αυτές πλαισιώνονται από τα ανάλογα τεκμήρια.
Παράλληλα  οι  αναφορές στα νομίσματα της Αίγινας είναι συγκλονιστική. 

Στο  Μουσείο  Χαρτονομισμάτων  της Ιονικής Τράπεζας φιλοξενείται και παρουσιάζεται ο στατήρας το πρώτο νόμισμα  με  τη χελώνα χαραγμένη πάνω του. Στο Μουσείο Καποδίστρια παρουσιάζεται ο "Φοίνικας"  το πρώτο νόμισμα του Ελληνικού Κράτους  που κόπηκε στο Εθνικό Νομισματοκοπείο της Ελλάδος το οποίο βρισκόταν στην αυλή και το ισόγειο της οικίας του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα.
Αντίστροφα στην Αίγινα ακόμα συζητάμε για το πως θα αναδείξουμε και θα προβάλουμε την Ιστορία μας, πως θα διατηρήσουμε και θα προστατεύσουμε  τα μνημεία μας που μαρτυρούν την αέναη παρουσία του νησιού σε όλες  τις ιστορικές φάσεις.



Ξενάγηση  στο "Μον Ρεπό"

Μονή Βλαχερνών στο Κανόνι.

Μουσείο  Φιλαρμονικής. Της πρώτης Φιλαρμονικής  που ίδρυσε ο Δ. Μάντζαρος.

Casa Parliante. Ηα αναβίωση και παρουσίαση ενός Κερκυραϊκού Αρχοντικού.