Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Η εφαρμογή Aegina Geoculture για τον Κρυπτό Λιμένα της Αίγινας.



Για άλλη μια φορά είχαμε τη χαρά  και την ικανοποίηση  να αναγνωρίσουμε ότι κάτι επιτέλους γίνεται για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας  της Αίγινας. Για  την προβολή άγνωστων στο πλατύ κοινό, σελίδων της αρχαίας Ιστορίας  του νησιού που επιτακτικά ζητούν την ανάδειξη και την προώθηση τους με σύγχρονο τρόπο.
Στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για  την παρουσίαση της εφαρμογής που έχει δημιουργήσει ο Δήμος Αίγινας με την επιστημονική ομάδα που πραγματοποιεί υποθαλάσσιες έρευνες - ανασκαφές στο χώρο της Αύρας.
Ο Αρχαίος λιμένας ο εμπορικός αλλά και καλά οχυρωμένος της Αίγινας προβάλλεται μέσα από την εφαρμογή. Ο υποθαλάσσιος χώρος μελετάται από το 2019 από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, το Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας σε συνεργασία με πέντε Ευρωπαϊκούς φορείς και υποστηρίζεται από το Δήμο Αίγινας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.
Στην εκδήλωση μίλησαν για την πορεία  των ερευνών και την εφαρμογή οι: υπεύθυνη της επιστημονικής έρευνας κ. Δέσποινα Κουτσούμπα, καταδυόμενη αρχαιολόγος  της ΕΕΑ η κ. Παρασκευή Καλαμαρά, Διευθύντρια του Βυζαντινού  και Χριστιανικού Μουσείου και  η κ. Καλλιόπη Μπάικα  καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας.

Οι αναγνώστες και φίλοι της ιστορίας μπορούν να κατεβάσουν τις  παρακάτω εφαρμογές και να παρακολουθήσουν το οπτικό υλικό.