Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

"Εξπρές Δανάη" με τη γοητεία της παλιάς αρχόντισσας.

  Έλεγαν πως δεν υπήρχε λιμάνι στο Αιγαίο που να μην είχε "πιάσει" το "Κυκλάδες", το πλοίο που όργωσε το Αιγαίο όσο λίγα. Το "Κυκλάδες" είναι το γνωστό μας "Δανάη Εξπρές"  που για  λίγα χρόνια υπηρέτησε  τη γραμμή του Σαρωνικού, στη δύση πλέον της καριέρας του.
   Ναυπηγήθηκε το 1972 στο Πέραμα και ανήκε  στην εταιρεία του Αγαπητού. Ταξίδεψε πολύ στις Κυκλάδες, ανέβηκε μέχρι το Βόρειο Αιγαίο, εξυπηρέτησε  την άγονη γραμμή. Υπήρχαν μέρες  που στην κυριολεξία  το "έχαναν", ο τρόπος του λέγειν, από τα μακροήμερα ταξίδια  του στο Αιγαίο.Ένας μεγάλος μαχητής  του Αιγαίου σε εποχές δύσκολες κατόρθωσε να δώσει πνοή και ζωή στα μικρά και μεγάλα κυκλαδονίσια πολύ πριν έρθουν τα σημερινά μεγαθήρια και ταχύπλοα.
    Τέλη της δεκαετίας  του '90  έρχεται στον Αργοσαρωνικό. Αρκετά ανταγωνιστικό λόγω ταχύτητας τότε, έκανε πρωινά δρομολόγια από Πειραιά μέχρι Σπέτσες. Γρήγορα μπήκε στην Κοινοπραξία με τα υπόλοιπα κλειστά οχηματαγωγά  της γραμμής, μέχρι που πέρασε μαζί με τα υπόλοιπα  στη μεγάλη οικογένεια της Saronikos Ferries  και κατόπιν της Hellas Ferries. Στον Αργοσαρωνικό ταξίδεψε στην αρχή με το όνομα "Μεθοδία" και κατόπιν και μέχρι το τέλος  του ως "Δανάη Εξπρές". Καλοτάξιδο γρήγορο, ευέλικτο πλοίο με μικρή όμως χωριτικότητα οχημάτων  στάθηκε ιδανικό για τη γραμμή.
    Με  τον αέρα μιας  άλλης εποχής και με στοιχεία μιας παλιάς αρχοντιάς άφησε πολύ καλές εντυπώσεις ιδιαίτερα από την καλή πλεύση  του σε συνθήκες θαλασσοταραχής.
     Η εταρεία  του το πούλησε στα μέσα της δεκαετίας  του 2000 και με το όνομα ERKE ταξίδεψε στη Μαύρη θάλασσα, απ' όπου και οι τελευταίες  φωτογραφίες.