Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Ο Άη Στάθης των κυνηγών.... μια όμορφη κυριακάτικη εξόρμηση.

    Θα μπορούσε να λέγεται και "Άγιος Ευστάθιος ο... κρυφός", αφού είναι πνιγμένος μέσα στην πυκνή βλάστηση του δάσους του Μεσαγρού και κάτω από τη σκιά πανύψηλων θαλλερών πεύκων. Λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξή του και λίγότεροι το επισκέπτονται, αφού για να φτάσεις ως εκεί πρέπει να περπατήσεις αρκετά, εκτός κι αν διαθέτεις όχημα ικανό και κακοτράχαλο δρόμο.
   Ποτισμένο από την υγρασία και σε σκιερό σημείο το εκκλησάκι ξεχωρίζει κάτασπρο μέσα στο συνεχές πράσινο του δάσους. Οι άνθρωποι που το αγαπούν όπως οι κυνηροί  της Αίγινας και οι επισκέπτες του, έχουν διαμορφώσει όμορφα το περιβάλλοντα χώρο, φτιάχνοντας πεζούλια πέτρινα τραπεζάκια, βρυσάκια. Αν κάτι εντυπωσιάζει  τον επισκέπτη είναι η οροφή του ναού που είναι από πλάκες και όχι από κεραμίδια. Στη μια πλευρά οι πλάκες είναι ασπρισμένες ενώ στην νότια έχουν μείνει απείραχτες  και κάποιες έχουν ξεκολλήσει. Κάτι που μπορεί να προκαλέσει φθορές στο εσωτερικό του ναού. Επίσης σε αυτή την πλευρά πολλά αγριόχορτα και άγριες περικοκλάδες έχουν φυτρώσει στην οροφή και υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης της.
   Επισκεφθήκαμε  τον Άη - Στάθη με μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας σήμερα Κυριακή 22 Νοεμβρίου. Απολαύσαμε τη θέα αλλά και τον περίπατο μέσα στο δάσος.
    ΄΄Ενας μικρός οδηγός" για να φθάσεις ως εκεί: 
    Στη σκιά  της Παλιαχώρας και πνιγμένο μέσα στο πευκοδάσος με δυσκολία διακρίνεται από  τον κεντρικό δρόμο το κάτασπρο ξωκκλήσι  του Αγίου Ευσταθίου που εορτάζει σήμερα.  Για  την ακρίβεια βρίσκεται στην αντικρινή πλαγιά μετά το αμαξοστάσιο των οχημάτων του Δήμου στην περιοχή  που τελευταία εκδηλώθηκε φωτιά. Έχουμε  φύγει αρκετά από τον Άγιο Νεκτάριο και τη λεκάνη του Κοντού και οδεύουμε προς Μεσαγρό. Όμως αν  κάποιος θελήσει να φθάσει ως το ξωκκλήσι  θα πρέπει  να στρίψει στο νεκροταφείο του Μεσαγρού δεξιά, και να ακολουθήσει  το δρόμο που οδηγεί προς Άλωνες. Κατεβαίνοντας  προς  την πηγή του Αγίου Παντελεήμονα θα στρίψει και πάλι δεξιά ακολουθώντας ένα χωμάτινο δρόμο μέσα στα πεύκα. Η διαδρομή θα αποζημιώσει  τον επισκέπτη καθώς και το σημείο που βρίσκεται  η εκκλησούλα.
   Ο Άη - Στάθης  στο δάσος  του Μεσαγρού  αποτελεί  τα τελευταία χρόνια ιδανικό προορισμό  για Περιβαλλοντικές Ομάδες και πεζοπόρους. Οι κυνηγοί  της Αίγινας έχουν θέσει υπό την προστασία  τους  το ξωκκλήσι και έχουν φροντίσει το χώρο.
   Μην ξεχνάμε ότι ο Άγιος εκτός από αξιωματικός του Ρωμαϊκού στρατού ήταν και ο ίδιος κυνηγός
    Το εκκλησάκι ανήκει  στην ενορία  του Μεσαγρού.

   Τα  παιδιά θέλησαν να τακτοποιήσουν κάποια αντικείμενα (σκουριασμένα τραπέζια, καθίσματα, πάγκους, σκούπες) που ήταν σκόρπια στο χώρο. Απομεινάρια από προηγούμενες επισκέψεις κάποιων όταν ο ναός πανηγυρίζει.


 Αυτές  οι εικόνες αμαυρώνουν  την ομορφιά  του χώρου και βάζουν σε κίνδυνο το δάσος.

.