Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Ο ναός των Ταξιαρχών στο Όρος της Αίγινας


       Στη βόρεια πλευρά του Όρους βρίσκεται ο ναός των Ταξιαρχών που εορτάζει στις 8 Νοεμβρίου. Σε  ένα σημείο που ο επισκέπτης ξαφνιάζεται από την Αιγινήτικη φύση που τόσο διαφέρει από την εικόνα  του υπόλοιπου νησιού. 
    Κυρίαρχο στοιχείο η πέτρα και η ελάχιστη θαμνώδης βλάστηση αλλά και η ορατότητα προς κάθε κατεύθυνση. Ο όγκος  του υψηλότερου βουνού  της Αίγινας επιβλητικός γεμάτος μαρτυρίες για την παλαιά  κατοίκηση του νησιού αλλά και την αρχαία λατρεία. Ας σημειωθεί ότι στην κορυφή του Όρους υπήρχε στην αρχαιότητα το Ιερό του Ελλανίου Διός ενώ σήμερα υπάρχει  το εκκλησάκι της Αναλήψεως και του Προφήτη Ηλία. 
   Οι  ταξιάρχες βρίσκονται στην περιοχή "Σφυρίχτρες". Ο χώρος είναι γεμάτος από ερείπια  της ελληνιστικής εποχής δεδομένου ότι εκεί υπήρχαν αναλημματικοί τοίχοι και οικοδομήματα σε δύο επίπεδα και μεγάλη πέτρινη κλίμακα που τα συνέδεε.
   Ο ναός είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος και έχει κτισθεί πάνω στα ερείπια παλαιότερων κτισμάτων. Για την ανέγερση του ιδίως στη βάση, έχει χρησιμοποιηθεί υλικό κυρίως από τα ελληνιστικά οικοδομήματα, ενώ στα ανώτερα σημεία της οικοδομής χρησιμοποιήθηκαν τραχίτες λίθοι και μικροί πλίνθοι. Στο εσωτερικό του ναού διασώζονται αξιόλογες τοιχογραφίες.
Σύμφωνα με  τους ερευνητές ο ναός πρέπει να κτίστηκε στο γύρισμα  του 12ου προς τον 13ο αιώνα και ήταν αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Αργότερα  στον ευρύτερο χώρο οικοδομήθηκαν κελιά και η εκκλησία έγινε το καθολικό Μονής, ίσως της παλαιότερης στην Αίγινα αφιερωμένης στον Άγιο Νικόλαο, η οποία  το 1637 είχε εγκαταλειφθεί.
   Ο ναός σήμερα εκκλησιαστικά αποτελεί μετόχι  της Ι. Μονής Χρυσολεόντισσας.

Οι πληροφορίες προέρχονται από  τα βιβλία: "Βυζαντινή Αίγινα" του Χ. Πέννα  και "Χριστιανική Αίγινα" του Σ. Δημητρακόπουλου.