Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Ο Άγιος Ιωάννης ο κρυφός στο δάσος της Αφαίας

   Το δάσος  της Αφαίας  μπορεί να κρύβει εκπλήξεις. Δεν έδωσε καταφύγιο μόνο στην άφαντη Θεά (Αφαία) που ήρθε από την Κρήτη αλλά  και χώρο για να κτιστεί ένα χαριτωμένο ναΰδριο κρυμμένο και σκεπασμένο από πανύψηλα πεύκα. Είναι ο Άγιος Ιωάννης ο κρυφός γιατί είναι κρυμμένος μέσα στα πεύκα, γιατί πρέπει να ξέρεις  το μονοπάτι για να φθάσεις μέχρι την πόρτα του. 
    Η  ομάδα  της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  του 2ου Γυμνασίου στα πλαίσια  της εκδρομής στην Αφαία και στην Αγία Μαρίνα, Αίγινας ακολούθησε ένα άλλο  μονοπάτι. Αυτό που ξεκινά  από τη δυτική πύλη του μοναστηριού του Αγίου Μηνά και χάνεται μέσα στην πλούσια βλάστηση. Το φιδίσιο μονοπάτι μετά από λίγο μας αποκάλυψε  το μικρό εκκλησάκι  και  το πλάτωμα  του ασβεστωμένο και περιποιημένο. Εντύπωση μας προκάλεσε  το "πανηγυρόσπιτο", το οίκημα που εφάπτεται  της εκκλησίας  και χρησιμοποιείται  για την προετοιμασία  του πανηγυριού  του ναού. Ένα  στοιχείο  που συναντάμε έντονα  στις Κυκλάδες  και που εδώ στην Αίγινα βρίσκουμε  στον Άγιο Αντώνιο  ή στο Όρος, στην Ανάληψη. Οι παλαιότεροι φρόντιζαν δίπλα στα μακρινά εκκλησάκια που απείχαν χιλιόμετρα από  τους οικισμούς  τους,  να έχουν ένα οίκημα   που να  χρησιμοποιείται  ακόμα  και για  διανυκτέρευση. Σε  ένα χάραγμα  διακρίναμε  την ημερομηνία: 1959, χωρίς να διευκρινίζεται τι σημαίνει αυτό.
   Το  εκκλησάκι αυτό ανήκει  ως παρεκκλήσιο  στο μοναστήρι του Αγίου Μηνά.
    Ακολουθώντας  το μονοπάτι  μέσα  στο δάσος οδηγηθήκαμε  στον παραθεριστικό οικισμό της Αγίας Μαρίνας. Η ηλιόλουστη μέρα το φρέσκο και μυρωδάτο χώμα μετά από τόσες βροχές  μας αποζημίωσε  και μας έκανε  να αναλογιστούμε και πάλι την ομορφιά  του τόπου μας