Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Η πρωτοχριστιανική κρύπτη του Αγίου Ανδρέα στη Μασσαλία.

   Η Μασσαλία είναι η πόλη στην οποία ο Ελληνισμός είναι το κύριο χαρακτηριστικό ιστορικό στοιχείο της. Μια πόλη που ιδρύθηκε πό Έλληνες - αποικία των Φωκαέων - που τιμά την Ελλάδα σε κάθε γωνιά της, που σήμερα στα Μουσεία της αναδεικνύεται και προβάλλεται με μοναδικό έως συγκινητικό τρόπο η πορεία της Ελλάδος μέσα στους αιώνες. Σε αυτήν την πόλη θα συναντήσει κάποιος και μια πρωτοχριστιανική κρύπτη με παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Ανδρέα, κάτω από το Αββαείο του Αγίου Βίκτωρα. 
    Στη κρύπτη του Αββαείου του Αγ. Βίκτωρος,όπου από το 1250 μέχρι το 1980 φυλασσόταν ο Σταυρός μαρτυρίου του Αποστόλου Ανδρέα, ο οποίος την 19 Ιανουαρίου 1980 μεταφέρθηκε στον Ι.Ν.Αγ.Ανδρέα Πατρών με ενέργειες του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου. 
Το αββαείο του Αγ.Βίκτωρος ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ από τον Όσιο Κασσιανό τον Ρωμαίο πάνω από το τάφο του Αγίου μάρτυρος Βίκτωρος και υπήρξε το πρώτο ορθόδοξο μοναστήρι στη Δύση.Σήμερα ανήκει στη Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή Μασσαλίας.Στη κρύπτη του αββαείου ,όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Οσίου Κασσιανού,υπάρχει το παρεκκλήσιο του Αγ. Ανδρέα ,όπου στη θέση που εφυλάσσετο ο Σταυρός του Αποστόλου έχει τοποθετηθεί αγιογραφημένη εικόνα,δώρο του Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου σε ανάμνηση της επανακομιδής στη Πάτρα
.