Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Το μοναστήρι του Αγίου Μηνά

Την Πέμπτη  5 Νοεμβρίου το 2ο Γυμνάσιο Αίγινας πραγματοποίησε περίπατο  στην Αγία Μαρίνα, με ενδιάμεσο στάση το μοναστήρι του Αγίου Μηνά  στο δάσος της Αφαίας. Οι μοναχές  υποδέχθηκαν τους μαθητές και  τους καθηγητές και πάρα το φόρτο της προετοιμασίας  τους για  το πανηγύρι της Μονής,  βρήκαν χρόνο  να μιλήσουν στα παιδιά και να προσφέρουν κεράσματα.

Το μοναστήρι του Αγίου Μηνά που εορτάζει σήμερα είναι ένα από τα πιό οργανωμένα γυναικεία μοναστήρια της Αίγινας. Πάνω στο λόφο της Αφαίας ξαφνιάζει τον επισκέπτη - προσκυνητή όχι μόνο για την ύπαρξη του μέσα στο πυκνό πευκοδάσος αλλά κυρίως από τη  φιλοξενία και απλότητα των μοναζουσών που υποδέχονται ανοιχτόκαρδα τον κάθε επισκέπτη. Η πολυπληθής πλέον γυναικεία αδελφότητα είναι γνωστή για τις επιδόσεις της στην ιεροραπτική αλλά και στην ψαλτική. Δύο εκκλησιαστικές τέχνες που ασκούν με ιδιαίτερη προσήλωση οι μοναχές. Στο εκθετήριο  του Μοναστηριού μπορεί κανείς να θαυμάσει τα έργα των χειρών τους, που ξεκινούν από αγνά  γλυκά  του κουταλιού μέχρι κεντήματα και λιβάνι. Ιδιαίτερη κατάνυξη δημιουργούν οι μοναχές που ψάλλουν στις καθημερινές ακολουθίες και πραγματικά όποιος προσκυνητής παρευρεθεί φεύγει από  το καθολικό της Μονής εντυπωσιασμένος.
   Το μοναστήρι του Αγίου Μηνά κτίστηκε σύμφωνα με την παράδοση με προτροπή του Πάτμιου ασκητή γέροντα Αμφιλόχιου Μακρή. Στην περιοχή υπήρχε ένας μικρότερος ναός. Σήμερα στο κέντρο του μοναστηριού υπάρχει ένας κατανυκτικός ναός και δίπλα ένα μικρό παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Όσιο Ονούφριο. Πλήθος προσκυνητών όχι μόνο από την Αίγινα αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα επισκέπτονται συχνά το μοναστήρι.
   
   Οι φωτογραφίες  που δημοσιεύουμε προέρχονται από την επίσκεψη του 2ου Γυμνασίου Αίγινας στα πλαίσια εκπαιδευτικής επίσκεψης του στο Μοναστήρι και στο Ναό της  Αφαίας την προηγούμενη Πέμπτη  5 Νοεμβρίου.