Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Με σύνθημα: "Ψωμί - παιδεία - ελευθερία"

    Ποιός θα περίμενε ότι μετά από 42 ολόκληρα χρόνια το απόλυτο σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα ήταν τόσο επίκαιρο όσο ποτέ.
     Το αίτημα για παιδεία, όταν επικρατεί η απαιδευσιά αλλά και η κατάσταση με τα χιλιάδες κενά στα σχολεία που αρχίζει να εξομαλύνεται μετά από δύο μήνες σχολικής ζωής.
     Το αίτημα για ελευθερία στην έκφραση, στο λόγο, στη σκέψη, στη ζωή στις επιλογές μας.
    Το αίτημα  για ψωμί όταν ακόμα λειτουργούν συσσίτια για άνεργους, απόρους, πρόσφυγες και μετανάστες.
     Το σύνθημα αυτό κυριάρχησε και στην εκδήλωση για την επέτειο της εξέγερσης  του Πολυτεχνείου στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας σήμερα Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015.
    Είκοσι πέντε παιδιά κυρίως της Γ΄  Γυμνασίου με την εμπνευσμένη  καθοδήγηση  των καθηγητριών Ρόδη Λεμονιάς και Χαρπίδου Ρεβέκκας κατόρθωσαν να περάσουν το μήνυμα  της επετείου μέσα από κείμενα, τραγούδια αλλά κυρίως κινηματογραφικά ντοκουμέντα. Μέσα από τα βίντεο που προβλήθηκαν συνέδεσαν την εξέγερση των φοιτητών με τα επανασταστικά κινήματα  των νέων της Ευρώπης εκείνης της εποχής, ενώ προβλήθηκαν επίσης ντοκουμέντα μέσα από  το αρχείο της ΕΡΤ  με άγνωστα ρεπορτάζ  και συνεντεύξεις απλών ανθρώπων στους δρόμους της Αθήνας που αποκάλυπταν την τρομοκρατία και το φόβο που είχε επιβληθεί στους Έλληνες εκείνη τη μαύρη επταετία.