Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Πρωτομαγιάτικη εκδρομή... ως την Αγία Μαρίνα

    "Παράξενη Πρωτομαγιά"  έλεγε  ένα παλιό  τραγούδι  που μάλλον  ερμήνευε  ο Μανώλης Μητσιάς. Θυμηθήκαμε αυτόν τον στίχο  σήμερα  πρώτη του μήνα που η συνήθεια θέλει να ερχόμαστε πιό κοντά στη φύση και να χαιρόμαστε  την άνοιξή της μετά από έναν καταθλιπτικό χειμώνα. Για όσους εκδρομείς έρχονταν Πρωτομαγιά στην Αίγινα θα θυμούνται ότι αυτή η μονοήμερη απόδραση ήταν ένα μεγάλο πανηγύρι. Τα πλοία  ξέχειλα  από κόσμο, ουρές στα λεωφορεία  για Αγία Μαρίνα κυρίως, ατελείωτες ουρές κόσμου για την επιστροφή με τα μικρά αλλά πολλά πλοία  της δεκαετίας  του '70 και  του '80. Και ο κόσμος γιόρταζε πανηγύριζε  το Μάη.
   Τα παλιά  μπλε λεωφορεία  της Αίγινας  που όργωναν  τις τρεις βασικές αρτηρίες  του νησιού γεμάτα από εκδρομείς. Δεκαετία  του '70 και  του '80  όταν η Αίγινα δεν είχε ακόμα πλημμυρίσει από μοτοποδήλατα, μηχανάκια και Ι.Χ. και τα δρομολόγια  των λεωφορείων ήταν πολύ πυκνά.
   Σήμερα  όλα  με προκαθορισμένες αφίξεις και αναχωρήσεις. Σήμερα  Πρωτομαγιά, ακινησία.... τίποτε  δεν κινείται, δεν ταξιδεύει, γιατί ακριβώς είναι Πρωτομαγιά. Και σύμφωνα με τη λογική της ηγεσίας  των Συνδικαλιστών δεν πρέπει  να ταξιδεύει  κανένα πλοίο, δηλαδή δεν πρέπει να ταξιδεύει κανείς. Ούτε  κι αν προκύψει μεγάλη ανάγκη.
  Σεβαστά  τα αιτήματα  της Π.Ν.Ο και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλοί ναυτικοί που παραμένουν απλήρωτοι σε πολλά πλοία αλλά και σεβαστό το δικαίωμα  για μια μιρκή ολιγόωρη απόδραση από την καθημερινότητα, ιδιαίτερα αυτής  των τελευταίων χρόνων  της οικονομικής ασφυξίας.
   Πριν δέκα ή δεκαπέντε  χρόνια   γινόταν στάση εργασίας   μέσα στην ημέρα. Τα πρωινά δρομολόγια γίνονταν κανονικά καθώς και τα απογευματινά  της επιστροφής.
   Αν  το καλοσκεφτεί κάποιος  η απαγόρευση αυτή πλήττει κατεξοχήν  τα νησιά  του Αργοσαρωνικού  στα οποία υπάρχει η δυνατότητα μονοήμερης απόδρασης.