Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

«Ο Κήρυκας της Αίγινας» από τον κ. Νεκτάριο Κουκούλη
Η  επανέκδοση  του ιστορικού περιοδικού από τον εκπαιδευτικό  κ. Νεκτάριο Κουκούλη
 
     Μέχρι πρότινος αν κάποιος ήθελε να αναζητήσει κάποιο τεύχος του ιστορικού περιοδικού "Ο κήρυκας της Αίγινας" θα έπρεπε να πάει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ή να προσεγγίσει κάποιον που διέθετε αρχείο. Σήμερα όμως μπορεί στα βιβλιοπωλεία της Αίγινας να προμηθευτεί την επανέκδοση του περιοδικού σε τρεις καλαίσθητους τόμους, τους οποίους ανέλαβε να εκδώσει με δικά του έξοδα αλλά κυρίως με πολύ κόπο και μόχθο ο εκπαιδευτικός κ. Νεκτάριος Κουκούλης.
    Αφορμή για το σημερινό μας σημείωμα μας έδωσε η κυκλοφορία στο διαδίκτυο πολλών παλαιών φωτογραφιών  της Αίγινας και των ανθρώπων της. Στις σελίδες του περιοδικού που καλύπτει ιστορικά τις χρονιές 1947 - 1950  ο αναγνώστης θα διαβάσει  και θα πληροφορηθεί όλη την πνευματική κίνηση  του νησιού  των χρόνων εκείνων αλλά και θα βρει παλιές φωτογαρφίε εποχής.
  «Ο Κήρυκας» κυκλοφόρησε  για πρώτη φορά  το Φεβρουάριο  του 1947 ως «Μηνιαίον όργανον των απανταχού Αιγινιτών» και στα φύλλα  του φιλοξενήθηκαν σπουδαία ιστορικά και επιστημονικά άρθρα για την πορεία της Αίγινας δια μέσου των αιώνων. Άρθρα για τον πολιτισμό , τη λαογραφία, τα ήθη και τα έθιμα, τις ασχολίες, τα επαγγέλματα αλλά  και τα προβλήματα  που αντιμετώπιζε το νησί στα πρώτα χρόνια μετά  τον πόλεμο. Στις σελίδες του ο απλός αναγνώστης αλλά  και ερευνητής θα συναντήσει ειδήσεις  και πληροφορίες ακόμα και για την καθημερινότητα των Αιγινητών, αλλά  και  τις πληγές που άφησε η κατοχή και το πέρασμα των Γερμανών από τη νησί. Σπουδαίες είναι οι πληροφορίες για τα ανεπανάληπτα καΐκια  που εκτελούσαν την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αίγινας με τον Πειραιά, τη σταδιακή αντικατάστασή τους, σημαντικές αναφορές και πληροφορίες για τους σφουγγαράδες  της Αίγινας, το εμπόριο των σπόγγων, αλλά και τα προβλήματα που αρχίζουν να εμφανίζονται στην αγορά του σπόγγου. Σημαντικές είναι και οι παρουσιάσεις  μεγάλων ιστορικών προσώπων, ιδιαίτερα των εκκλησιαστικών μορφών που ανέδειξε  το νησί αλλά και αναφορές σε ανθρώπους της καθημερινότητας.
   «Ο   Κήρυκας»  κυκλοφόρησε μέχρι τον Δεκέμβριο του 1950. Στη διάρκεια των τριών ετών κυκλοφορίας εκδόθηκαν 48 τεύχη, τα οποία αποτελούν συλλεκτικό πλέον υλικό για όσους ενδιαφέρονται ζωηρά για  την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού. Μέχρι πρότινος για να διαβάσει κάποιος τον «Κήρυκα»  θα έπρεπε να επισκεφτεί την Δημοτική Βιβλιοθήκη ή να δανειστεί τα φύλλα του από κάποιον συλλέκτη. Αυτό μέχρι  τη στιγμή που  ο κ. Νεκτάριος Κουκούλης πήρε την πρωτοβουλία να κυκλοφορήσει τα τεύχη του έτους 1947 σε έναν τόμο  και σε αριθμημένα αντίτυπα. Το εγχείρημα  του κ. Κουκούλη στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Πολλοί Αιγινήτες και όχι μόνο  έσπευσαν  να εξασφαλίσουν τον πρώτο τόμο του «Κήρυκα», ο οποίος διαθέτει ένα πολύτιμο γλωσσάρι – ευρετήριο αλλά  εμπλουτίζεται και από σπάνιες φωτογραφίες του 1947.
   Η επιτυχία της επανέκδοσης έδωσε  φτερά  στην εκδοτική προσπάθεια του κ. Κουκούλη, ο οποίος συνέχισε  και επανέκδοσε και  τους δύο επόμενους τόμους. Σε  ειδική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Κυψέλης παρουσία του κ. Β. Λυκούρη είχαμε παρουσιάσει την προσπάθεια αυτή.  Αξίζει συγχαρητηρίων  και επαίνων η προσπάθεια  αυτή που  θα έπρεπε να είχε στηριχθεί    από  όλους  τους πνευματικούς φορείς  του νησιού, τα σχολεία  και  τους Συλλόγους.

   Απόσπασμα από σχετικό άρθρο - αφιέρωμα   στην εφημερίδα "Νέα Εποχή"