Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Πειραιάς: Το λιμάνι των τριήρων.   Στον Πειραιά συμβαίνουν πολλές ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται  όχι μόνο η ιστορία  του πρώτου λιμανιού και η διαχρονική παρουσία του αλλά κυρίως ο αρχαιολογικός πλούτος της πόλης που ακόμα παραμένει άγνωστος στο πλατύ κοινό.
   Τρανό παράδειγμα  η γωνία που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την προβλήτα των πλοίων του Σαρωνικού. Στο σημείο αυτό αφού κατεδαφίστηκαν τα κτίρια  με σκοπό να ανεγερθεί μεγάλο σύγχρονο κτίριο, ανακαλύφθηκε μέρος  του νεώριου του Πειραιά, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μέρος από τις αρχαίες εγκαταστάσεις στις οποίες συντηρούσαν τα πλοία.
    Περισσότερα όμως θα μπορούσαμε να μάθουμε ανα επισκεφθούμε τις επόμενες μέρες το Ναυτικό Μουσείο στη Ζέα  το οποίο συμμετέχει στους εορτασμούς της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015», με την πραγματοποίηση περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Πειραιάς: Το λιμάνι των τριήρων».
 Η έκθεση θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία της πολυεθνικής ερευνητικής ομάδας Zea Harbour Project που, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα, πραγματοποίησε αρχαιολογικές έρευνες στην ξηρά αλλά και στον υποθαλάσσιο χώρο της Ζέας και της Μουνιχίας την περίοδο 2002-2012. Τα σημαντικά αποτελέσματα αυτών των ερευνών για την ιστορία και την τοπογραφία των αρχαίων λιμένων του Πειραιά, θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την 27 Μαΐου 2015, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:30.
Το Σάββατο και την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν δωρεάν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. (Στην πρόσκληση περιλαμβάνεται και το προγραμμά των ξεναγήσεων και των εκπαιδευτικών)  
ΠΗΓΗ: www.saronicmagazine.com