Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Ο αειθαλής π. Νεκτάριος Μαρμαρινός, ένας σύγχρονος Αιγινήτης γέροντας.

     Δεν μπορείς παρά να υποκλίνεσαι  μπροστά  στην ίδια τη ζωή, την ενέργεια και την ενάργεια ενός ανθρώπου που ενώ διανύει τη δέκατη δεκαετία της ζωής του, συνεχίζει τη δράση και την προσφορά  του. Αυτήν  την προσφορά προς  την Εκκλησία που τον καταξίωσε στη συνείδηση των ανθρώπων  της ευρύτερης περιοχής της Κορίνθου όπου για δεκαετίες υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας.
  Αναφερόμαστε στον αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Μαρμαρινό, ο οποίος σήμερα παραβρέθηκε σε μνημόσυνο στον ενοριακό ναό της γενέτειράς του Κυψέλης στην Αίγινα και εκήρυξε το Θείο Λόγο, με παλμό και ενθουσιασμό που εντυπωσίασαν  όσους τον άκουσαν. Ο  π. Νεκτάριος  ζει σήμερα στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου και σπάνια  πλέον, λόγω προβλημάτων με την υγεία του, επισκέπτεται  την Αίγινα και τους οικείους του. Μια σπάνια τέτοια επίσκεψη ήταν και η σημερινή, όπου συγγενείς και συντοπίτες του είχαν τη χαρά να τον δουν και να συνομιλήσουν μαζί του.
   Από προηγούμενη αναφορά μας στον π. Νεκτάριο τον προηγούμενο Ιανουάριο αντιγράφουμε τα παρακάτω:
  Η  προσφώνηση "γέροντας" στην Ορθόδοξη πνευματικότητα  δεν έχει καμία σχέση με την ηλικία  κάποιου. Γέροντας είναι ο πνευματικός, ο εξομολόγος, ο πνευματικός καθοδηγητής, ο δάσκαλος.
   Σήμερα   στον  Ορθόδοξο χώρο έχουμε την αγιοποίηση αρκετά χρόνια μετά την κοίμησή τους  των γερόντων Παισίου και Πορφυρίου κι  εξαιτίας αυτού  παρουσιάζεται μια στροφή και ένα ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων  να γνωρίσουν σημερινούς πνευματικούς γέροντες, να διαβάσουν τη διδασκαλία  τους ή να ακούσουν από τα χείλη τους ένα παρηγορητικό λόγο. Ανάμεσα  στους εν ζωή γέροντες συναντούμε και  τον υπέργηρο πλέον αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Μαρμαρινό από την Κυψέλη της Αίγινας.
   Ο π. Νεκτάριος υπήρξε πνευματικό παιδί του Οσίου Ιερωνύμου Αιγίνης και αποφοίτησε από την ιερατική σχολή Κορίνθου, χειροτονήθηκε διάκονος από τον μητροπολίτη Μιχαήλ στην εκκλησία της Παναγίας στον Συνοικισμό της Κορίνθου και στις 8 Νοεμβρίου 1945 χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης στην εκκλησία του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, ένας ιερέας από τον Συνοικισμό της Κορίνθου (και αργότερα πρωτοσύγκελος στη μητρόπολη Κορίνθου.
Το 1952 ίδρυσε την Ιερά μονή του Αγίου Παταπίου, ενώ το 1977 ίδρυσε την ανδρική μονή του Αποστόλου Παύλου στo όρος Γεράνεια, η οποία σήμερα είναι χωρίς μοναχούς και την ανδρική μονή του Αγίου Νικολάου του Νέου στο Μαλαγάρι της Περαχώρας, και την ανδρική μονή των τριών Ιεραρχών στην Περαχώρα κοντά στο Λουτράκι.
    Τιμήθηκε το 2006 από τον δήμο Κορινθίων με το χρυσό κλειδί της πόλης, για την πολυετή προσφορά του και επίσης τιμήθηκε από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο με χρυσό μετάλλιο για το ιεραποστολικό του έργο.
    Ο γέροντας Νεκτάριος από το 1940 μέχρι σήμερα διδάσκει κάθε Κυριακή απόγευμα σε κατηχητικά μαθήματα στο Πνευματικό κέντρο της εκκλησίας της Παναγίας στο Συνοικισμό.
Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, περιοδεύει ακόμη στις πόλεις και τα χωριά σε όλη την Κορινθία για να διδάξει το Λόγο του Ευαγγελίου και κάθε Παρασκευή πρωί επισκέπτεται το μοναστήρι του Αγίου Παταπίου κατευθύνοντας τις ψυχές των μοναζουσών προς τη Σωτηρία, ενώ συχνά τις Κυριακές λειτουργεί στο ανδρικό μοναστήρι των τριών Ιεραρχών στην Περαχώρα. Το ιεραποστολικό έργο του είναι τεράστιο. Σύμφωνα με τη γερόντισσα Παταπία έχει προσφέρει τα μέγιστα ως κτήτορας στη μονή του Αγίου Παταπίου.
    Για  πολλά  χρόνια επισκεπτόταν την Αίγινα και λειτουργούσε σε πολλά ξωκλήσια  της Κυψέλης που πανηγύριζαν, όπως στον Αη - Γιάννη στο πεύκο, στους Αγίους Αναργύρους, ενώ δεν παρέλειπε να λειτουργήσει  στον Άη - Γιάννη στον Κοντό όπου εκεί λειτουργούσε επί μεγάλο χρονικό διάστημα ο αρχιμ. Ιωάννης Ηλιόπουλος.
   Οι παλαιότεροι θα  τον θυμούνται να λειτουργεί κάθε  Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία τη  Χρυσολεόντισσα. Στην Αίγινα υπάρχουν  εκτός από τους οικείους  του και αρκετά πνευματικά του παιδιά τα οποία  τον επισκέπτονται στην Ι. Μονή Οσίου Παταπίου.
  Τα  βιογραφικά  του στοιχεία προέρχονται από  τον ιστότοπο: "Εξάψαλμος"