Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Το "Αφαία" μέσα από τα καρτ- ποστάλ

   Έχω  την εντύπωση πως δεν υπάρχει άλλο πλοίο αυτής της κατηγορίας που να έχει τυπωθεί τόσες φορές σε καρτ- ποστάλ εποχής, όσο το ιστορικό  πλεόν "Αφαία" όπως το χαρακτηρίζει το περιοδικό "Εφοπλιστής". Πραγματικά η ύπαρξη αυτών των τεσσάρων εικόνων μαρτυρεί του λόγου μας το αληθές αλλά και κάτι παραπάνω. Το πόσο συνδέθηκε αυτό το καράβι με το λιμάνι της Αίγινας, την ίδια την Αίγινα και  τους κατοίκους της, το πόσο  σημαντική ήταν η παρουσία  του όλα τα χρόνια  της παρουσίας  του και κυρίως η μεγάλη συμβολή του στην ανάπτυξη της Αίγινας. Το τελευταίο αυτό πρέπει να κατανοηθεί λόγω της αδιάκοπης και συνεχούς παρουσίας  του χειμώνα- καλοκαίρι στη γραμμή με τρία δρομολόγια καθημερινά και κυρίως με τις καθημερινές διανυκτερεύσεις  του στην Αίγινα και το πρωϊνό πρώτο δρομολόγιο του  προς Πειραιά, με το οποίο εξυπηρετούνταν πλήθος επιβατών που ταξίδευαν για δουλειές ή άλλες ανάγκες  τους. Χιλιάδες επιβατών, προσκυνητών, παραθεριστών και επισκεπτών της Αίγινας πέρασαν από τα σαλόνια και τα καταστρώματά του.
   Παράλληλα μέσα από τις έγχρωμες αυτές κάρτες απεικονίζεται το λιμάνι και η παραλία  της πόλης του νησιού. Οι σταδιακές αλλαγές  που φέρουν οι δεκαετίες μαζί και οι μεγαλύτερες ανάγκες. Η αλλαγή στα σημεία προσέγγισης  των πλοίων, τα σκάφη που ελλιμενίζονται, τα νέα κτίρια, οι προσθήκες στην παραλία, τα παλαιά  καταστήματ, η σταδιακή αύξηση των αυτοκινήτων.
  Αποπνέουν μια ηρεμία αυτές οι εικόνες, μια ανθρωπιά, μια κλίμακα διαφορετική από τη σημερινή. Όλα πιό μικρά, πιό ανθρώπινα, πιό ζεστά, πιό κοντινά. Οι σχέσεις  των ανθρώπων  διαφορετικές, πιό γνήσιες, πιό αληθινές.
   Η απόσταση Αίγινας - Πειραιά ένα ταξίδι  τότε, μια ευκαιρία  μέσα στο σαλόνι  του πλοίου ή  στο κατάστρωμα να συνομιλήσεις, να δεις ανθρώπους, να αστιευτείς, να μάθεις τα νέα  των άλλων, ίσως και τα κουτσομπολιά. Όλα αυτά σήμερα μοιάζουν μακρινά και ίσως περίεργα. Και όμως μιλάμε για τρεις ή τέσσερις δεκαετίες πριν. Όταν το πλοίο έμπαινε στο γαλήνιο λιμάνι  και έδενε  ανάμεσα  στα ψαροκάικα και τις ταπεινές βάρκες και  όλη αυτή η μανούβρα σε εισήγαγε  στον κόσμο και την ατμόσφαιρα  της νησιώτικης πολιτείας. Κι ας λυσσομανούσε απέξω από τον Αη - Νικόλα και ας άφριζε ο πουνέντης. Εσύ πλέον ήσουν ασφαλής μέσα  στο λιμάνι της Αίγινας. Στην αγκαλιά  της......

   Περισσότερα  για  το "Αφαία" μπορεί ο αναγνώστης να διαβάσει στην ανάρτησή μας: "Αφαία" τα εγκαίνια  46 χρόνια πριν" της 22 Ιουλίου  του 2012.