Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Άγιος Μάμας στη Βάρδια της Αίγινας.

   Ένα  εξαιρετικά καλαίσθητο  εκκλησάκι βρίσκεται  στις παρυφές  της πόλης της Αίγινας  και είναι αφιερωμένο στον παιδομάρτυρα Άγιο Μάμα που εορτάζει σήμερα 2 Σεπτεμβρίου.
   Ο Άγιος Μάμας  βρίσκεται στη θέση "Βάρδια"  πιό ψηλά  από τον Άγιο Νικόλαο  το Στεριανό στο τέλος  του ανηφορικού δρόμου. Αξίζει να σημειώσουμε πως κοντά  στο ξωκκλήσι βρίσκονται και τα ερείπια  της πολύ σημαντικής παλαιοχριστιανικής βασιλικής  της Αίγινας.
   Ο Άγιος Μάμας  είναι ιδιαίτερα αγαπητός Άγιος στα νησιά μας (Σπέτσες - Χίος) και τιμάται με λαμπρότητα σε πολλές περιοχές.
    Το εκκλησάκι στην Αίγινα ανήκει στην ενορία  του Αγίου Νικολάου  και  αν κρίνουμε από τη φωτογραφία  βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση  κάτι που μαρτυρεί  την φροντίδα  και την αγάπη  των εφημερίων ιερέων  της ενορίας  αλλά και των απλών πιστών  και ενοριτών  της περιοχής.

   Λίγα λόγια για τη ζωή του Αγίου Μάμα:
Ο Άγιος Μάμας γεννήθηκε στη Γάγγρα της Παφλαγονίας το 260 μ.Χ., από γονείς χριστιανούς, το Θεόδοτο και τη Ρουφίνα, όταν αυτοί ήταν μέσα στη φυλακή, όπου πέθαναν προσευχόμενοι. Έτσι ο Μάμας, βρέφος ακόμα, έμεινε ορφανός. Όμως, μια πλούσια χριστιανή γυναίκα, η Αμμία, τον υιοθέτησε και τον ανέθρεψε με στοργή μητρική και σύμφωνα με το πνεύμα του Ευαγγελίου. Επειδή δε ονόμαζε τη θετή του μητέρα συνεχώς μάμα, (δηλ. μαμά), ονομάστηκε Μάμας.
   Όταν έγινε 15 χρονών, πιάστηκε από ειδωλολάτρες, διότι χωρίς φόβο, δημόσια, ομολογούσε το Χριστό. Τότε τον χτύπησαν αλύπητα. Κρέμασαν στο λαιμό του μολυβένιο βαρίδιο και τον έριξαν στη θάλασσα. Όμως με τη δύναμη του Θεού σώθηκε. Έπειτα τον ξανασυνέλαβαν και τον έριξαν σε αναμμένο καμίνι και μετά τροφή στα θηρία. Αλλά επειδή και απ' αυτά σώθηκε θαυματουργικά, διαπέρασαν την κοιλιά του με τρίαινα. Και έτσι μαρτυρικά και ένδοξα αναχώρησε απ' αυτή τη ζωή. Μας θυμίζει δε τα λόγια του Κυρίου, που είπε: «ὅστις οὖν ταπεινώσει ἑαυτὸν ὡς τὸ παιδίον τοῦτο, οὗτος ἐστὶν ὁ μείζων ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν» (Ματθαίου, ιη' 4). Όποιος, δηλαδή, ταπεινώσει τον εαυτό του σαν το παιδάκι αυτό, αυτός είναι ο μεγαλύτερος στη βασιλεία των ουρανών.