Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Έφυγε η συγγραφέας Γαλάτεια Γρηγοριάδου- Σουρέλη




   Μια δυνατή φωνή και έμπειρη συγγραφέας σίγησε το απόγευμα της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου. Η Γαλάτεια Γρηγοριάδου - Σουρέλη μια από τις πιό εμπνευσμένες φωνές με το εκρηκτικό ταπεραμέντο και την εφηβική διάθεση που ξεσήκωνε το ακροατήριό της, είτε συμφωνούσες ή όχι μαζί της, αφήνει πίσω της ένα τεράστιο συγγραφικό έργο για το οποίο έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών.
   Γνωρίσαμε  τη Γαλάτεια μέσα από τις δράσεις  της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς κυρίως τη δεκαετία του '90, όταν συχνά - πυκνά ήταν καλεσμένη σε συνέδρια, συναντήσεις, κατασκηνώσεις, Σχολές Γονέων. Η απρόβλεπτη Γαλάτεια από τις πρώτες της λέξεις κατακτούσε το ακροατήριό της χρησιμοποιώντας κάποιες φορές και λεξιλόγιο ασυνήθιστο ή πέρα από  τον "εκκλησιαστικό καθωσπρεπισμό". Αγαπημένη ομιλήτρια κυρίως στις σχολές Γονέων που οργάνωναν πολλές Μητροπόλεις εντός ή εκτός Αττικής. Ακούραστη, μάχιμη και ασυμβίβαστη υπερασπιζόταν μ ετο δικό της ιδιαίτερο τρόπο την Ελλάδα και την Ορθοδοξία. Για πολλά χρόνια κρατούσε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Πειραϊκή Εκκλησία"  την εκπομπή "Κουβεντούλες με τη Γαλάτεια", με υψηλή αποδοχή και ακροαματικότητα.


Βιογραφικό Γαλάτειας Γρηγοριάδου Σουρέλη
Γεννήθηκε στην Καβάλα και σπούδασε στη Σχολή Γενικών Σπουδών στη Σχολή Κοινωνικών Λειτουργών και στη Σχολή Δημοσιογραφίας[1] της Πανεπιστήμιο της Δαμασκού.
Έχει γράψει πολλά βιβλία, όχι μόνο για παιδιά ή νέους... αλλά και για ενήλικες!
Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου[2] και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.
Βραβεύτηκε το 1964 από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τρεις φορές από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθώς και από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Πάδουας.[3]
Το όνομα της Γρηγοριάδου-Σουρέλη έχει αναγραφεί στον τιμητικό πίνακα του Διεθνούς Βραβείου Άντερσεν.
Το 1980, η Ακαδημία Αθηνών, της απένειμε βραβείο για την προσφορά της, με το έργο της, στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία.