Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Ένας νέος "Cosmos" για το ιστορικό "Μυκήναι"


        Ένα από τα λίγα παλιά και καλά ελληνικά σκαριά  που ταξιδεύουν ακόμα
   Ο λόγος για το αξεπέραστο  πλοίο «Μυκήναι» που  επιστρέφει δυναμικά με ένα νέο όνομα: «COSMOS» στην ενεργό δράση της ημερήσιας κρουαζιέρας. Το πλοίο έχει ανακαινιστεί και έχουν βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό οι εσωτερικοί του χώροι.  Αν και 45 χρονών διατηρεί την απαράμιλλη κομψότητα  στις γραμμές  του και την αρχοντιά του, στοιχεία που το έκαναν να ξεχωρίσει από τα πρώτα  του ταξίδια στον Αργοσαρωνικό, ως επιβατηγό, το μακρινό 1971
   
 Το πλοίο ναυπηγήθηκε το 1971 στο Πέραμα, από το ναυπηγείο Αναστασιάδη – Τσορτανίδη, οι οποίοι ήταν οι ιδιοκτήτες του πλοίου.  Στις 22 Ιουλίου 1971 με ανάδοχο την Αθηνά Αναστασιάδη (κόρη του ιδιοκτήτη) το “ΜΥΚΗΝΑΙ”, όπως ήταν το πρώτο του όνομα, εντάσσεται στην ελληνική ακτοπλοΐα αλλάζοντας τα μέχρι τότε δεδομένα αφού με ταχύτητα 17 κόμβων, είναι το γρηγορότερο του Σαρωνικού. Ξεκινά κάθε πρωί στις 8 για Αίγινα, Μέθανα, Πόρο, Ύδρα, Ερμιόνη, Σπέτσες και Πόρτο Χέλι ενώ ορισμένες μέρες καταπλέει και στο Λεωνίδιο! Στις αρχές του '80, με την έλευση των “ιπτάμενων δελφινιών» αλλά και των σύγχρονων συμβατικών το πλοίο αποσύρεται οριστικά από την ακτοπλοϊκή γραμμή.
Το 1986 “αλλάζει σελίδα” και μετατρέπεται σε κρουαζιερόπλοιο. Έχοντας περάσει υπό την πλοιοκτησία της οικογένειας Τσάφου, ανακαινίζεται πλήρως εσωτερικά και πραγματοποιούνται στο σκαρί όλες αυτές οι αλλαγές που προαναφέραμε παραπάνω. Με το νέο όνομα AEGEAN GLORY που φοριέται πλέον στην πλώρη και στην πρύμνη του, το ιστορικό καράβι ξεκινά να γράφει και πάλι λαμπρή ιστορία στα όμορφα λιμάνια του Αργοσαρωνικού, εκεί δηλαδή που αγαπήθηκε τόσο πολύ και έγινε ένα με αυτά, αλλά  και  σε άλλες θάλασσες όπως των Δωδεκανήσων (Σύμη) Επιστρέφει και πάλι  το 2014  στο Σαρωνικό.

Σχετικό προηγούμενο αφιέρωμα μας στο "Μυκήναι" ήταν με τον τίτλο:                   
  "Η επιστροφή ενός πανέμορφου πλοίου" Μάιος 2012                                    
   "Μυκήναι" με την κομψότητα μιας άλλης εποχής. Οκτώβριος 2015