Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Οι "Προμαχώνες" στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

  Τις φωτογραφίες του μεγάλου έργου της ¨Προμαχώνες" συγκεκριμμένα τη "σκιά" του,  απολαύσαμε στα προπύλαια του Εϋνάρδειου της Αίγινας κατά τη διάρκεια  του 8ου Φεστιβάλ Φιστικιού. Η εικαστική αυτή παρέμβαση - διαμαρτυρία ήρθε να τονίσει  την ανάγκη συντήρησης του Καποδιστριακού αυτού κτιρίου.

   Σήμερα  το γλυπτό της Βένιας Δημητρακοπούλου έχει τοποθετηθεί ήδη στον προαύλειο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα.
   Με τη γλυπτική εγκατάσταση «Προμαχώνες» συμμετέχει η Βένια Δημητρακοπούλου στους εορτασμούς για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Το γλυπτό των τριών μεγάλων χαλύβδινων δίσκων διαφορετικών κλίσεων  σύμφωνα με την εικαστικό,  αποτελεί «το σημείο και τη θέση της διαρκούς εγρήγορσης και της συνεχούς επιφυλακής». 
     Ως μέρος των συνοδευτικών εκδηλώσεων των εορτασμών, η γλυπτική εγκατάσταση «Προμαχώνες» αναμένεται να εγκαινιαστεί το Σάββατο, 1η Οκτωβρίου, στις 19:00. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα παρουσιαστεί στο κοινό η σύνθεση  για κρουστά «Ο ήχος των Προμαχώνων» του Pablo Ortiz, που γράφτηκε ειδικά για το έργο και θα ερμηνευτεί από την ομάδα κρουστών Athens Percussion Group.  «Η ομάδα κρουστών Athens Percussion Group παίζουν πάνω στο γλυπτό και αναπαράγουν ήχους ζωντανούς χωρίς τη μεσολάβηση οργάνων, καθώς το ίδιο το έργο προσφέρει άμεσα τη δική του αρμονία.» 


 Στοιχεία από  το Saronic Magazine