Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Τα δέντρα της παραλίας της Αίγινας.

    Στις παλιές φωτογραφίες που με καταιγιστικό ρυθμό ανεβαίνουν στο διαδίκτυο από πολλές ιδωτικές συλλογές, εύκολα διακρίνει κάποιος τις μεγάλες αλλαγές που έχουν σημειωθεί στο παραλιακό μέτωπο της πόλης της Αίγινας στο πέρασμα των τελευταίων δεκαετιών. Πέρα από τα κτίρια, τις άμαξες, την παλιά προβλήτα που ήταν αγκυροβόλιο των  πλοίων, την αλλαγή χρήσης πολλών καταστημάτων, ένα στοιχείο που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι η ύπαρξη πολλών και σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλων δέντρων κατά μήκος της παραλίας της Αίγινας. Στην επόμενη φωτογραφία διακρίνεται  ένα μεγάλο δέντρο μπροστά στην οικία Βογιατζή. Η ύπαρξη αυτών των δέντρων μαρτυρείται και από  τις εικόνες  που βλέπουμε στις παλιές  ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του '50 και '60 που γυρίστηκαν στην Αίγινα και αποσπάσματά τους παρακολουθήσαμε σε ειδική προβολή στον κινηματογράφο "Άνεσις" στα πλαίσια του Φεστιβάλ Φιστικιού και σε επιμέλεια Ανέστη Κορνέζου.
 Τα  δέντρα αυτά με τον καιρό κόπηκαν. Δεν γνωρίζουμε αν κόπηκαν όλα μαζί  ή σιγά - σιγά  ώστε να αποδοθεί περισσότερος ωφέλιμος χώρος στα παραλιακά καταστήματα. Η επέλαση των τουριστικών ρευμάτων και η αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό του παραλιακού μετώπου, "επέβαλε" την κοπή αυτών των δέντρων; Όπως και να έχει η ιστορία  τα δέντρα αυτά αφαιρέθηκαν με αποτέλεσμα η παραλία να μείνει χωρίς πράσινο  και  φυσική σκίαση. Στο μυαλό μας έρχεται αυτό που μας είχε  διηγηθεί ο αείμνηστος Κώστας Χάνος  για τα πευκάκια στην περιοχή του γηπέδου. Ότι δηλαδή σιγά - σιγά άρχισαν να "αραιώνουν" κι έτσι απελευθερώθηκε ο χώρος για να γίνει  το γήπεδο.
   Τελικά δεν πρέπει να μας παραξενεύει  αυτή η τακτική αν θυμηθούμε ότι ανάλογη τύχη είχαν πριν από μερικά χρόνια πολλά μικρά δέντρα και θάμνοι στην παραλία  της Κολώνας.
  Τελικά  " Τα δέντρα δεν πεθαίνουν όρθια στην Αίγινα". Δεν προλαβαίνουν ούτε να μαραθούν........