Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Ο πολιούχος του Πειραιά, Άγιος Σπυρίδωνας.


  Η σημερινή ημέρα  αποτελεί αργία  για την πόλητου Πειραιά εξαιτίας  της εορτής  του πολιούχου Αγίου της πόλης, Αγίου Σπυρίδωνα.
    Ο  ιστροικός ναός  του Αγίου Σπυρίδωνα είναι ένα αρχιτεκτονικό στολίδι στο πρώτο λιμάνι της χώρας και αδιαμφισβήτητη ψηφίδα  στην εικόνα του Πειραιά.  Πολλοί βέβαια αναρωτιούνται  γιατί ο Άγιος Σπυρίδωνας να είναι πολιούχος  της πόλης, όταν γνωρίζουμε  ότι στην Κέρκυρα  φυλάσσεται  το σκήνωμα του Αγίου  και το νησί είναι  ταυτισμένο με την παρουσία  του Αγίου.

 Σημαντικές  πληροφορίες  αντλούμαι από την ηλεκτρονική δημοσίευση  του Site "Πειραιάς pirαeus. com"

   "Πολλοί θα έχουν αναρωτηθεί γιατι είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας ο πολίουχος Άγιος της πόλης του Πειραιά και όχι η Αγία Τριάδα ή ο Άγιος Νικόλαος που σαν ναοί είναι πιο μεγαλοπρεπείς.
Ο λόγος είναι οτι για πολλά έτη ή καλύτερα για αρκετούς αιώνες στον ερημωμένο Πειραιά το μόνο κτίσμα που υπήρχε ήταν το μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα στη θέση που βρίσκεται ο σημερινός Ιερός Ναός. Το μοναστήρι είχε κατασκευαστεί το 11ο με 12ο αιώνα μ.Χ,
Στον ιστότοπο της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά (imp.gr) διαβάζουμε τα εξής για τον Ιερό Ναό :
Χτίστηκε επί δημαρχίας Δημ. Μουτσοπούλου κατά τα έτη 1868-75 στα θεμέλια του παλαιού ναού της Μονής του Αγίου Σπυρίδωνος (11ο/12ο αι.). Η Μονή είχε το προσωνύμιο «του Δράκου» και ο εκάστοτε ηγούμενός της χαρακτηριζόταν ως «Σπυριδωνίτης».Η Μονή του Αγίου Σπυρίδωνος ήταν πλούσιο μοναστήρι, οχυρωμένο για το φόβο των πειρατών (καστρομονάστηρο).
Μάλιστα εκεί το 1835 ορκίστηκαν  οι πρώτες Δημοτικές Αρχές του Πειραιά."
 Το μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα, και δίπλα το σπίτi του Καϋράκ, βάλλεται  από το Ελληνικά πλοία -1827.  (Σχεδίασμα  της εποχής)  (πηγή φωτογραφίας koutouzis.gr)

Πηγή: "Πειραιάς pirαeus. com"