Τούτες τις ήσυχες μέρες του Οκτώβρη η θάλασσα παίρνει τις μεγάλες ανάσες της μετά το βουητό του καλοκαιριού. Στις παραλίες ελάχιστοι αλλά πιστοί οι εραστές της, στα ανοιχτά πλεούμενα παντός μεγέθους να αρμενίζουν ξένοιαστα σε φθινοπρωρινές ρότες.

Ο λαός αναφέρει τούτο το καλοκαίρι, ως "καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου" ή πιό λαϊκά ως "γαιδουροκαλόκαιρο". Ευτυχείς όσοι κατορθώνουν να το απολαμβάνουν σε αυτήν την υπέροχη γωνιά του κόσμου που λέγεται Ελλάδα.
Ο Οκτώβριος ότι κι αν κάνει δεν θα παύσει να είναι ένας μήνας μεταβατικός ή αν θέλετε προθάλαμος για τον επερχόμενο χειμώνα. Η γιορτή του στρατιωτικού αγίου των πρώτων αιώνων του χριστιανισμού είναι μια γιορτή ορόσημο για τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες.

Ο λαός θέλησε να ξορκίσει το φόβο για τον επερχόμενο χειμώνα, αλλά και θέλησε να συνεχίσει αρχαίες δοξασίες μέσα στη νέα χριστιανική πραγματικότητα. Όπως και να έχει το πράγμα οι μεγάλες γιορτές "γράφουν" μέσα στη ζωή των ανθρώπων, νοηματίζουν την καθημερινότητα και καθορίζουν τις εργασίες.