Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Το παλαιό πάρκινγκ του Νοσοκομείου Αιγίνης

Είναι μία από τις εξαιρετικότερες και πιο σπάνιες φωτογραφίες που έχουμε δει από την παλαιά Αίγινα.Την ανάρτησε στο διαδίκτυο και μας την έστειλε η κ. Αννίτα Λεούση.

   Ένας γαϊδαράκος δεμένος έξω από την πόρτα του νοσοκομείου Αιγίνης, στην ανατολική πλευρά, πίσω από το ιερό του Αγίου Διονυσίου.
   Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από το μακρινό 1951 που τραβήχτηκε η φωτογραφία. Ο χωμάτινος δρόμος κάνει τη μεγάλη διαφορά, οι μάντρες αλλά και η είσοδος του Νοσοκομείου με την καμάρα που διακρίνουμε.
   Είναι οι εποχές που τέτοιες εικόνες συναντούσες συχνά στα στενά δρομάκια της πόλης της Αίγινας. Οι άνθρωποι μετακινούνταν με το συμπαθές τετράποδο ή κατέβαιναν από τα χωριά  τους με το γαϊδουράκι, δένοντας το απλά έξω από το σπίτι, το μαγαζί την υπηρεσία που επισκέπτονταν.
Απλά πράγματα.
Ωστόσο είχε προβλεφθεί σε πολλά σημεία ιδιαίτερα στις γωνίες να έχει πελεκηθεί ο τοίχος ώστε να μην σπάνε τα κανάτια με τα οποία ήταν φορτωμένο το ζώο. Είναι οι γνωστές γαϊδουρογωνιές.

Οι εποχές άλλαξαν και αλίμονο πως θα μπορούσε να μην είχε συμβεί αυτό. Τη θέση των απλών και ήσυχων ζώων έχουν πάρει τα μηχανάκια κάθε κυβισμού με τις εκκωφαντικές εξατμίσεις  τους.