Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του αδελφοθέου στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο

   Στο ναό του Σωτήρος Χριστού στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο (Φυλακές) τελέστηκε σήμερα από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. κ. Εφραίμ η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.
   Πρόκειται  για την πρώτη Αποστολική Λειτουργία που έγραψε ο Άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος  ετελείτο τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Στο κείμενο  της Λειτουργίας αυτής στηρίχθηκαν ο Μέγας Βασίλειος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και έγραψαν τη δική  τους Θ.Λειτουργία. Η Λειτουργία  του Αγίου Ιακώβου επικράτησε και ετελείτο σε όλες  τις Ανατολικές Εκκλησίες μέχρι να επικρατήσει το κείμενο  της Θ. Λειτουργίας  του Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Τελικά καθιερώθηκε η Λειτουργία  του Αγίου Ιακώβου να τελείται μία φορά το χρόνο στις 23 Οκτωβρίου όπου και η εορτή του Αγίου.
 
  Ο πιστός που θα συμμετάσχει στην Θεία Λειτουργία  του Αγίου Ιακώβου θα ξαφνιαστεί ευχάριστα και θα γοητευτεί από τα τελούμενα σε αυτήν.Η Θεία Λειτουργία τελείται στη μέση του ναού, όπως και στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, το κείμενο, τα αναγνώσματα, οι ευχές διαφέρουν, ενώ σε αυτήν συμμετέχουν πολλοί ιερείς συνήθως.

Σήμερα στο ναό  του Σωτήρος Χριστού τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας κ.κ. Εφραίμ πλαισιωμένος από αρκετούς ιερείς και τους διακόνους της Αίγινας. Οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από το Σεβασμιώτατο την ανάλυση  της Θείας Λειτουργίας και να γευτούν την ατμόσφαιρα της πρώτης Εκκλησίας.

Τις φωτογραφίες μας έστειλε ο κ. Κυριάκος Κλώνος.