Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Οι Άγιοι Ανάργυροι στις Πολλές Ελιές.

 Πρώτη του Νοέμβρη αύριο και εορτή των Αγίων Αναργύρων που η Εκκλησία  τους τιμά και την 1η Ιουλίου. Εορτάζει λοιπόν ένα από τα παλαιότερα ξωκλήσια  της Κυψέλης που βρίσκεται στις Πολλές Ελιές, στα όρια ακριβώς της παλιάς κοινότητας Κυψέλης με αυτά  του Δήμου Αίγινας. Συγκεκριμένα το εκκλησάκι βρίσκεται πίσω ακριβώς από το μεγάλο super market Κρητικός στις Πολλές Ελιές και στο τέλος ενός αδιεξόδου. Για να φτάσεις εκεί πρέπει οπωσδήποτε να ρωτήσεις κάποιον, αν δεν το ξέρεις, διότι καμιά πινακίδα δεν σε πληροφορεί, ούτε διακρίνεται το καμπαναριό από τον κεντρικό δρόμο. Το κτίσμα είναι πραγματικό χωμένο μέσα στα χωράφια και περιτριγυρισμένο από φιστικιές.

   Ωστόσο κατορθώσαμε να φτάσουμε εκεί χάρη στις οδηγίες του κ. Στέλιου Κοττάκη. Περνώντας μέσα από  τις φρεσκοασβεστωμένη αυλή της οικίας Μαρμαρινού, οι Άγιοι Ανάργυροι μας υποδέχτηκαν σημαιοστολισμένοι και γιορτινοί για την ημέρα.

 Ένα εξαιρετικό καμπαναριό από Αιγινήτικο πουρί κάνει αμέσως τη διαφορά και προκαλεί το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Ο περιποιημένος αυλόγυρος και η καθαριότητα μαρτυρούν την αγάπη των γειτόνων του για το ταπεινό εκκλησάκι που σκεπάζεται από καινούργια κεραμοσκεπή. Το κτίσμα έχει δεχθεί την απαραίτητη προσθήκη όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις προς  τα δυτικά, αυξάνοντας έτσι τον εσωτερικό  του χώρο μια που πανηγυρίζει το Νοέμβριο και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα βροχής και κρύου.
  Η προσθήκη με την τζαμαρία και το ελενίτ μπορεί να διαφοροποιεί την πρώτη μορφή και εικόνα του κτίσματος ωστόσο η καθαριότητα και η ευπρέπεια κερδίζουν.
 Εάν ο δρόμος σας το επιτρέπει επισκεφτείτε το.