Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

"Κάποτε στον Πειραιά" παρουσίαση βιβλίου στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας.





Το βιβλιοπωλείο «Λυχνάρι» και οι εκδόσεις «Κλειδάριθμος» παρουσιάζουν το βιβλίο του Πέτρου Κυρίμη: «Κάποτε στον Πειραιά».
Ένα βιβλίο που υπόσχεται στον αναγνώστη του μια περιπλάνηση στον παλιό Πειραιά. Το βιβλίο «Κάποτε στον Πειραιά» θα παρουσιαστεί στην αίθουσα  του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας το Σάββατο 12 Οκτωβρίου και ώρα 19.30.

Το βιβλίο παρουσιάζουν οι: κ. Μαίρη Κουκούλη Δημοτική Σύμβουλος Αίγινας, ο κ. Μπήτρος Γεώργιος Εκπαιδευτικός, ο κ. Γιώργος Ζέρβας γιατρός και παιδικός φίλος  του συγγραφέα.
Την παρουσίαση συντονίζει η κ. Μαριλένα Γιαννούλη

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα συναντήσει τις παρέες, τα παλιά στέκια, οι γειτονιές της πόλης, το μεγάλο λιμάνι, τα πλοία, οι χωμάτινοι ακόμα δρόμοι, μια κοινωνία που παλεύει  καθημερινά και αγωνίζεται στην Καρβουνόσκαλα, στο Πέραμα, στη Δραπετσώνα, στην Αγιά Σοφία το όνειρο της Αμερικής, τα μπαρ της Τρούμπας και κάπου στο βάθος να αχνοφαίνεται η ….Αίγινα.
Μια ολόκληρη εποχή, ένας  κόσμος βγαλμένος  λες από παραμύθι. Είναι ο Πειραιάς  των δεκαετιών του ’50 και του ‘60
Λίγα λόγια από την υπόθεση του βιβλίου:
«Τη στιγμή που ο Αντώνης ο Τσίχλας, δεκαεφτά χρονών, Σάββατο τον Ιούλιο του 1958, γλίστραγε κι έσκαγε αθόρυβα κάτω στα αμπάρια του πλοίου "Πανορμίτης" που βρισκότανε στα ναυπηγεία του Περάματος για γενική επισκευή, ο Λουκάς είχε και πάλι επίσκεψη από την κυρα-Ζωζώ και την άκουγε για άλλη μια φορά να του λέει για το παιδί που είχε χάσει στη γέννα και που τώρα θα 'χε τη δίκιά του ηλικία, ο Νικόλας ανακάτευε μπογιές προσπαθώντας να δώσει χρώμα στα χείλη της Βίβιαν Λι στο "Όσα παίρνει ο άνεμος", ο Νάσος, δεκαοχτώ χρονών, μέσα στον "Πορτοκαλή Ήλιο" ξέγνοιαστος και χαρούμενος ταξίδευε για την Αίγινα, η Ελένη, δεκατεσσάρων χρονών, δάγκωνε ένα μήλο καθισμένη στη θέση της πάνω στον μαντρότοιχο του ορφανοτροφείου, καθώς ο επιστάτης πότιζε τον κήπο και κοίταζε προς το μέρος της, και η κυρα-Δέσποινα, ήσυχη μα ξένη προς τα μελλούμενα, καθότανε μπροστά στη ραπτομηχανή "Σίγγερ" και κάτι έραβε».

Ο Λουκάς, ο Νάσος, ο Αντώνης ο Τσίχλας, ο Νικόλας και ο Βασιλάκης ο Μυταράς μεγαλώνουν μαζί στις φτωχογειτονιές του Πειραιά.

Οι δρόμοι τους κάποια στιγμή χωρίζουν με οδυνηρό τρόπο. Όσοι απέμειναν θα βρεθούν ξανά χρόνια μετά, όταν η αθωότητα θα έχει πια εκπνεύσει.
Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, από αυτά που μόνο η ζωή μπορεί να συνθέσει. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Είσοδος ελεύθερη.