Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Άγιος Ζαχαρίας στην Παλαιά Χώρα γκρεμίζεται

 

Με αφορμή την εορτή του Αγίου Ζαχαρία σήμερα  5 Σεπτεμβρίου ήρθε  στη μνήμη μας η ύπαρξη (!) ενός σχεδόν άγνωστου ναϋδρίου της Παλαιάς Χώρας. Του Αγίου Ζαχαρία, που ίσως να μην υπάρχει πια. Τονίζουμε  το «ίσως» γιατί την τελευταία φορά  που αναφερθήκαμε σε αυτό το εκκλησάκι στις 12 Αυγούστου του 2015 ήταν ήδη έτοιμο να καταρρεύσει. Τότε ο κ. Νεκτάριος Κουκούλης είχε αναρτήσει σε δική του σελίδα  στο Face book δύο  φωτογραφίες από επίσκεψη του στο χώρο.

 

Ο Άγιος Ζαχαρίας είναι ίσως το πιο απομακρυσμένο εκκλησάκι  του λόφου της Παλαιάς Χώρας και δύσκολα κάποιος τον επισκέπτεται αν δεν γνωρίζει το μονοπάτι ή την ύπαρξή του.

Λίγα στοιχεία  σώζονται  για αυτό το εκκλησάκι και αναφέρονται στο βιβλίο  του κ. Σοφοκλή Δημητρακόπουλου: «Χριστιανική Αίγινα» Αναφέρεται λοιπόν πως το κτίσμα είναι του 16ου αιώνα και είναι κτισμένο με ακατέργαστες πέτρες και με χρήση συνεκτικού κονιάματος. Πρόκειται για μια μισοερειπωμένη κομψή μονόχωρη βασιλική μικρών διαστάσεων 4,60Χ3,32μ.. Ίσως από τις μικρότερες εκκλησίες  του λόφου. Η στέγη είναι θολωτή και επιστρωμένη με πλακοειδείς πέτρες.

 

Γράφαμε  τον Αύγουστο του 2015 σε ανάρτηση μας με τίτλο:

 «Ο Άγιος Ζαχαρίας καταρρέει».

 

Πνιγμένος από τα ξερόχορτα και την αδιαφορία  των υπευθύνων   του κράτους επιμένει να στέκεται όρθιος ο Άγιος Ζαχαρίας  στην Παλαιά Χώρα. Η εικόνα είναι απογοητευτική. Την ανέβασε στο face book ο εκπαιδευτικός και ερευνητής της Αίγινας κ. Νεκτάριος Κουκούλης ο οποίος και κάνει έκκληση για τη διάσωση της μικρής εκκλησίας.

 Πάνε πολλά  χρόνια  - δεκαετίες πριν – όταν συστήθηκε ο Σύλλογος για τη διάσωση της Παλαιάς Χώρας  προκειμένου να σωθούν τα μνημεία  του μεσαιωνικού οικισμού από τις εκρήξεις  του νταμαριού της περιοχής. Τα  χρόνια πέρασαν, το  νταμάρι έκλεισε, κάποια εκκλησάκια αναστηλώθηκαν χάρη στις ευγενικές χορηγίες ιδιωτών, όμως η εικόνα  της σημερινής Παλαιάς Χώρας είναι τραγική.

    Χωρίς ουσιαστική φύλαξη, χωρίς καθαριότητα από τα ξερόχορτα, χωρίς φωτισμό, χωρίς περίφραξη (ο καθένας μπαίνει όποια ώρα θελήσει και από όποια πλευρά μπορέσει). Αναφερόμαστε στα στοιχειώδη γιατί ο κατάλογος είναι μακρύς.

   Ο Άγιος Ζαχαρίας ένα από τα βυζαντινά εκκλησάκια του λόφου καταρρέει όπως και πολλά άλλα κτίσματα. Ο χρόνος είναι αυτός που μόνο  τον  σέβεται κι έτσι κατορθώνει να παραμένει ορθός. Οι πέτρες  του μαρτυρούν  τη δική του ιστορία και προσφορά  στη πάλαι ποτέ ακμάζουσα πολιτεία  της Χώρας. Χωρίς αγιογραφίες πλέον στο εσωτερικό του, απλός και ανθρώπινος στις διαστάσεις  του, μια μικρή θολωτή μονόχωρη εκκλησιά, μας περιμένει να τον επισκεφθούμε και να νοιαστούμε γι’ αυτόν.

   Η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία  της Αρχαιολογίας που βρίσκεται;

   Κοστίζει πολύ  να καθαριστεί έστω ο χώρος γύρω από το εκκλησάκι;