Σάββατο 10 Απριλίου 2021

"Ο Ιωάννης και τα γεώμηλα της Αίγινας" ένα ακόμα βιβλίο για τον πρώτο Κυβερνήτη.


 "Ιανουάριος 1828

Η Αίγινα  υποδέχεται, με ενθουσιασμό και ελπίδα, τον πρώτο Κυβερνήτη της ελληνικής πολιτείας.Ο Ιωάννης  Καποδίστριας παρέμεινε στο νησί περίπου δύο χρόνια, σχεδιάζοντας άοκνα το μέλλον του Έθνους. Η  αγάπη του για  την πατρίδα έφερε καρπούς και η δυστυχία του λαού βρήκε στο πρόσωπο του καταφυγή. Ταξιδεύουμε  μαζί του στον χρόνο και  τον συντροφεύουμε στον μοναχικό του δρόμο, καθώς ακούμε τη δική του φωνή...."

Με  αυτό το σημείωμα  η συγγραφέας Μαρία  Ανδρικοπούλου μας  προτρέπει  να ταξιδέψουμε μαζί της  στις σελίδες  του νέου  της βιβλίου με τίτλο "Ο  Ιωάννης και τα γεώμηλα  της  Αίγινας" που έχει ήδη κυκλοφορήσει από  τις εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗΣ  σε  σχέδια  του Φίλιππου Φωτιάδη.

Ένα ακόμα  βιβλίο λοιπόν  για τον πρώτο Κυβερνήτη έρχεται να προστεθεί  στο μεγάλο κατάλογο  βιβλίων  που ερευνούν και μελετούν το έργο  του μεγάλου "Αγίου της πολιτικής".
Το βιβλίο με όμορφα  και πρωτότυπα  σχέδια απευθύνεται σε πρώτο επίπεδο  σε παιδιά. Όμως η γλαφυρότητα και η ενάργεια  του το καθιστούν ένα πρώτης τάξεως  ανάγνωσμα  και για μεγαλύτερους.
Με ένα μοναδικό  τρόπο η συγγραφέας συνθέτει  τα ιστορικά  γεγονότα παραθέτοντας αποσπάσματα ή ολόκληρες επιστολές  του Κυβερνήτη και κατορθώνει με απλό και εύληπτο  τρόπο να μιλήσει  για όλο το έργο  του Ιωάννη Καποδίστρια  στην Αίγινα.
Παρακολουθούμε  τον "Κορφιάτη" από τη στιγμή που το πλοίο  του πλησιάζει  το Ναύπλιο, τον συναντάμε  στην παραλία της  Αίγινας ανάμεσα σε ρακένδυτους  και κουρελήδες  που έρχονται να τον υποδεχτούν, αγρυπνούμε μαζί του στις ολονύχτιες εργασίες  του, ανασαίνουμε την αγωνία του, ακούμε  τις παρατηρήσεις  του, αφουγκραζόμαστε τον καημό  και το παράπονό  του, συμμεριζόμαστε  το μόχθο και την πάλη του να  στήσει "Ελλήνων Πολιτεία".

Μέσα από  τις σελίδες  του βιβλίου ξεδιπλώνεται μια τεράστια και αλλόκοτη  για  τα συνήθη πολιτικά  δεδομένα προσωπικότητα. Ένας ασκητής, ένας καλόγερος  της πολιτικής που καταφθάνει σε μια χώρα που είναι ανήμπορη, πεινασμένη, ρημαγμένη, καμμένη.
Προσπαθεί  να  σταθεί στα πόδια  του και επαιτεί. Ζητεί οικονομική βοήθεια, ξενυχτά  γράφοντας επιστολές. Αντιμετωπίζει  την πειρατεία, την πανώλη στην Ύδρα και στις Σπέτσες, την αχαριστία και το θυμό  των αντιπάλων. Και αποφασίζει να μεταφέρει  την έδρα  του στο Ναύπλιο.
Αγέρωχος και αποφασισμένος  περπατεί  το μοιραίο πρωϊνό  στο δρομάκι  του Ναυπλίου και δεν δίνει σημασία  στα σημάδια.Οδεύει προς  τη θυσία.....

Πραγματικά  αξίζει να το διαβάσετε.....