Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Όταν το πλήρωμα του "Απόλλων Ελλάς" τιμά τη μνήμη των ηρώων του Α/Τ "ΥΔΡΑ"

 

 Φωτογραφίες:  Ειρήνη Κουνάδη - Ανέστης Κορνέζος

Γράφτηκαν πολλά  αυτή τη βδομάδα για  το βομβαρδισμό και τη βύθιση του ελληνικού αντιτορπιλικού "ΥΔΡΑ" από τους Γερμανούς  στις 22 Απριλίου του 1941  στις Λαούσες.

Απομονώνουμε όμως από  την  τιμητική εκδήλωση που έγινε χθες στις Λαούσες από  την Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Αίγινας την Επιτροπή "Αίγινα 2021" τις εικόνες  που το πλοίο "Απόλλων Ελλάς" συμμετέχει, παρακάμπτοντας από το  τακτικό δρομολόγιο  του.

Το πλοίο κάτω από συνεχείς  συριγμούς, ανοίγει την πλαϊνή μπουκαπόρτα  του και οι αξιωματικοί του πλοίου με επικεφαλής τον πλοίαρχο κ. Παναγιώτη Μακαρατζή ρίχνουν στεφάνι  στα νερά, αποτίοντας  φόρο  τιμής  στο πλήρωμα του ένδοξου Α/Τ "ΥΔΡΑ" που θυσιάστηκε εκείνη  την ημέρα  του πολέμου.

Πραγματικά εξαιρετικά συγκινητικές  οι στιγμές που όλοι οι επιβάτες έχουν βγει στα καταστρώματα  και παρακολουθούν το γεγονός. Σπάνιες  αυτές οι στιγμές  για  το Σαρωνικό για  τα ακτοπλοϊκά μας ήθη. Τέτοιες πράξεις  τιμούν  την ναυτική οικογένεια  της πατρίδας μας και αναδεικνύουν τη ναυτοσύνη των Ελλήνων, τις αξίες και τα πιστεύω τους.

Αφανής πρωτεργάτης της χθεσινής τιμητικής  εκδήλωσης ο ίδιος ο καπετάνιος  του "Απόλλων Ελλάς" Στην εκδήλωση παρόντες και οι δυο πλοίαρχοι  της  Saronic Ferries  κ. Δημήτρης Δόξας  και Βασίλης Παχωπός.

Για  την ιστορία να αναφέρουμε ότι τη δεκαετία  του '80 ο Σύνδεσμος των εν Αθήναις Αιγινητών πραγματοποιούσε κάθε χρόνο ανάλογες εκδηλώσεις. Τελευταία  φορά ήταν τον Απρίλιο  του 2010 που έγινε με πρωτοβουλία  του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης.