Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Ο μήνας έχει δεκατρείς

Προλήψεις  δεισιδαιμονίες και άλλες  τέτοιες αστειότητες εξακολουθούν να επιβιώνουν και να στοιχειώνουν δυστυχώς τη σκέψη και τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας που προσπαθούν να αποδώσουν κακές εξελίξεις, συνέπειες επιλογών και αστοχιών σε έξωθεν παράγοντες. Κυρίως σε κακές συγκυρίες, στην κίνηση  των άστρων, στην εμφάνιση ανεπιθύμητων προσώπων ή ζώων ακόμα και στο ημερολόγιο.
Η  αντίληψη αυτή αναπαράγεται σε πολλές ελληνικές ταινίες όπως η εικονιζόμενη και δημιουργεί στερεότυπα και πρότυπα προληπτικών ανθρώπων που συνεχίζονται από πολλούς σήμερα. Μην ξεχνάμε  τη Σοφία Βέμπο που τραγουδούσε:

"Ο μήνας έχει  δεκατρείς, καταραμένη μέρα. 
Δεν θέλω να ανταμώσω άνθρωπο ούτε για καλημέρα"
Στην ηρωίδα  που υποδυόταν όλα  τα κακά  της είχαν συμβεί  13  του μήνα  και συνέχιζε:

"Όλη με λέν προληπτική μα το φερε  η μοίρα
στις  δεκατρείς να μείνω ορφανή στις δεκατρείς και χήρα"

Χήρα.... αλλά  για  τη σύνταξη του συγχωρεμένου ούτε κουβέντα! 
Τέλος πάντων Τρίτη και  13 λοιπόν.Καλή ώρα όπως σήμερα. Μια  Τρίτη σαν όλες  τις άλλες αλλά  με το νούμερο 13  που πολλοί  θεωρούν ότι η συγκεκριμένη συγκυρία  είναι ότι χειρότερο  στη ζωή μας. 
Λες και τις άλλες ημέρες  έχουμε  πάντα  χαρμόσυνα  γεγονότα.


Η  ιστορία  για  την κακοτυχιά αυτής  της  ημέρας ξεκινά από πολύ παλιά. Έχει παρελθόν!
Ενώ στους  Αγγλοσάξωνες  η αντίστοιχη "γρουσούζικη" ημέρα  είναι η Παρασκευή και 13, στους Έλληνες  η Τρίτη θεωρήθηκε "δύσκολη ημέρα" διότι  Τρίτη ήταν η ημέρα  που έγινε η άλωσις  της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους. Βέβαια  Τρίτη εγκαινιάστηκε η Πόλις - αυτό δεν πρέπει  να το ξεχνάμε - στις  11 Μαΐου του 330, αλλά  αυτό φαίνεται  δεν μας εξυπηρετεί. 
Τώρα πως προήλθε  το "13". Απλά  το άθροισμα  του 1453  βγάζει 13. Έτσι θεμελιώθηκε  η γρουσουζιά  της ημέρας και.... ιστορικά  και .... μαθηματικά!!!

 Μια άλλη εξήγηση  θέλει να πλέκει την κίνηση του πλανήτη Άρη  που είναι κυρίαρχος  κάθε  Τρίτη (!).

Τέλος  το νούμερο  13  θεωρείται  γρουσούζικο γιατί χαλάει την αρμονία  του "12". 12  οι Θεοί  του Ολύμπου, 12   οι μήνες  του έτους, 12 οι άθλοι  του Ηρακλή,  12 οι Απόστολοι, 12  τα  Ευαγγέλια ;

Μόνο που τα  Ευαγγέλια είναι  4.

Απορώ όμως  γιατί την ιερότητα  του 12  τη σπάει μόνο  το 13 και όχι  το 11  ή το  14.

Ασφαλώς  όλα  αυτά  δεν είναι καθόλου σοβαρά  και υπάρχουν άνθρωποι που βασανίζονται από τέτοιες κακοδοξίες,  προλήψεις και δεισιδαιμονίες κάνοντας  τη ζωή  τους μίζερη και στερημένη.

Ας  θυμηθούμε  τι έλεγαν  οι παλαιότεροι: "Όλες οι μέρες  του Θεού είναι" 

Αυτό τα λέει όλα!