Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Λάζαρος ο φίλος του Χριστού.

 

  

Η έγερση και Ανάσταση του Λαζάρου είναι όμως ένα μεγάλο θρησκευτικό γεγονός - προάγγελος της Αναστάσεως του Χριστού - που σε κανονικές συνθήκες εορτασμού του Πάσχα - περνά συνήθως απαρατήρητο από τους πολλούς που έτρεχαν να προλάβουν να προετοιμαστούν για το Πασχαλινό τραπέζι και την απόδραση από τις πόλεις.

Το γεγονός  αυτής της Αναστάσεως αλλά  και το ίδιο το πρόσωπο του Λαζάρου έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για κάποιον που θέλει να εντρυφήσει στο γεγονός της ημέρας.


 Όσοι έχουν επισκεφθεί την Κύπρο και ιδιαίτερα την πόλη της Λάρνακας (αρχαίο Κίτιο) θα έχουν θαυμάσει τον περικαλλή ναό του Αγίου Λαζάρου, ο οποίος είναι χτισμένος πάνω σε αρχαία ερείπια άλλου ναού. Στο υπόγειό του διατηρείται ένας ολόκληρος αρχαιολογικός χώρος στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο δεύτερος τάφος του Αγίου Λαζάρου.
   

   Το Σάββατο του Λαζάρου σηματοδοτεί την είσοδό μας  στη Μεγάλη Εβδομάδα. Προεόρτιο Σάββατο αυτό της Μεγάλης Αναστάσεως  του Χριστού. 
  Ο Λάζαρος σύμφωνα με την παράδοση ήταν στενός φίλος  του Ιησού. Πολλές  φορές  ο ίδιος ο Ιησούς είχε φιλοξενηθεί στο σπίτι του Λαζάρου και είχε αναπτυχθεί μια οικογενειακή φιλία και με τις αδελφές  του Λαζάρου, τη Μάρθα και τη Μαρία.

    Όταν ο Ιησούς πληροφορήθηκε  τον απρόσμενο θάνατο Του Λαζάρου, έσπευσε στη Βηθανία και  ενώ ο Λάζαρος ήταν ήδη τεσσάρων ημερών νεκρός, ο Ιησούς  τον ανέστησε. Από εκείνη  τη στιγμή ο Λάζαρος δέχθηκε τα πυρά και τις διώξεις  των Εβραίων. Η περίπτωση του Λάζαρου και ιδιαίτερα  το θαύμα  της Αναστάσεώς του, ξεπερνούσε κατά πολύ τα προηγούμενα θαύματα  του Χριστού. Ο Λάζαρος κατέφυγε στην Κύπρο προκειμένου να σωθεί. Εκεί  τον συνάντησε πολλά χρόνια μετά ο Απόστολος Παύλος ο οποίος τον χειροτόνησε επίσκοπο Κιτίου (Λάρνακας).
   Ο Άγιος Λάζαρος είναι ο μοναδικός άνθρωπος που έχει δύο τάφους. Έναν στη Βηθανία και έναν στη Λάρνακα  της Κύπρου.
Ο Λάζαρος κατέφυγε στην Κύπρο μετά την Ανάσταση του Χριστού. Ο ίδιος ήταν ζωντανή απόδειξη της Θεότητας του Χριστού και οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι τον κυνηγούσαν με σκοπό να τον εξοντώσουν. Έτσι ο Λάζαρος κατέφυγε στην Κύπρο όπου μετά από χρόνια και κατά τη διάρκεια  της Α΄Αποστολικής του περιοδείας τον συνάντησε ο Απόστολος Παύλος και τον όρισε υπεύθυνο για τη ζωή και τη διδαχή των πρώτων χριστιανών της Κύπρου. Ο Λάζαρος ορίστηκε ως επίσκοπος Κιτίου.
     .


Μια  εβδομάδα  πριν  την Ανάσταση  του Κυρίου η Εκκλησία  εορτάζει  την ανάσταση  του φίλου του Χριστού Λάζαρου. Ο Λάζαρος είναι ίσως ο μόνος άγιος  της Εκκλησίας για τον οποίο έχουμε δύο μνήματα, δύο τάφους.

Ο Λάζαρος ζούσε στη Βηθανία με τις αδελφές  του Μάρθα και Μαρία. Με την οικογένεια  του Λάζαρου ο Κύριος διατηρούσε φιλικές σχέσεις και πολλές φορές είχε φιλοξενηθεί στο σπίτι τους. Μνημονεύεται άλλωστε μέσα  στα  Ευαγγέλια και ο διάλογος του Ιησού με τη Μαρία  και τη Μάρθα.

Ο  Χριστός βρισκόταν με τους μαθητές  του στη Γαλιλαία όταν πληροφορήθηκε την ασθένεια  του Λάζαρου. Είναι οι  τελευταίες  ημέρες  της επίγειας ζωής  και δράσης  του και τα πνεύματα έχουν οξυνθεί. Οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι προσπαθούν να βρουν  ευκαιρία  να  τον συλλάβουν και να τον οδηγήσουν σε δίκη.

Ο  Χριστός μεταβαίνει  στη Βηθανία όταν πια  ο Λάζαρος ήδη είναι πεθαμένος και ενταφιασμένος τέσσερις ημέρες.

Στο σημείο αυτό κάνει ιδιαίτερη εντύπωση και προκαλεί μεγάλα συγκίνηση η πιο σύντομη φράση (χωρίο) της Καινής Διαθήκης:  «Ο  Ιησούς δάκρυσε» (Ιωάννου 11,35).

Η  ανάσταση  του Λαζάρου προκαλεί δέος αλλά και μεγάλη αναστάτωση. Τέτοιο γεγονός δεν είχε ποτέ συμβεί και το πλήθος των ανθρώπων που παρακολουθεί  το γεγονός ενθουσιάζεται, ενώ η θρησκευτική ηγεσία αποφασίζει να συλλάβει  τον Ιησού.




Μετά την Ανάσταση  του Χριστού, ο Λάζαρος διώκεται  από  τη θρησκευτική ηγεσία  των Εβραίων γιατί αποτελεί απτή απόδειξη της Θεότητος του Κυρίου. Καταφεύγει στην Κύπρο όπου μετά από χρόνια  τον συναντά ο Απόστολος Παύλος με  τον βοηθό  του Βαρνάβα, κατά  τη διάρκεια  της πρώτης ιεραποστολικής περιοδείας  του.

 

Ο  τάφος  του Αγίου Λαζάρου στην Παλαιστίνη.


                                  Η Εκκλησία  του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα  της Κύπρου

Η Ορθόδοξη Εκκλησία  τιμά  την μνήμη του Αγίου Λαζάρου το Σάββατο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.