Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Προσκύνημα στους Επιτάφιους της Αίγινας.

Ο  ολονύχτιος στολισμός  του Επιταφίου αποτελεί πάντα μια ιεροτελεστία  το βράδυ  της Μεγάλης Πέμπτης και ξεκινάει μετά  το πέρας  της ακολουθίας  των δώδεκα Ευαγγελίων. Με πολύ αγάπη και συναίσθηση της ιερότητας  της στιγμής, με κατάνυξη και ευλάβεια άνδρες  και γυναίκες ετοιμάζουν τον Επιτάφιο  του Κυρίου, ψάλλοντας και ψιθυρίζοντας προσευχές, καταθέτοντας αιτήματα, προσκομίζοντας  το δάκρυ, τον πόνο, τον καημό.
Η  φετινή Μεγάλη Παρασκευή διαφορετική μα τόσο μεγαλειώδης αφού μας επιστρέφει στην ουσία  του θέματος, στην εσωστρέφεια και την ανατροφοδότηση. Στην επίσκεψη των μεγάλων Ωρών, στο δράμα της Αποκαθήλωσης, στον Επιτάφιο Θρήνο.
Η Υμνολογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας συνεπαίρνει ακόμα και τον πιο δύσπιστο, τον πιο αποστασιοποιημένο, τον πιο αδιάφορο! Αλήθεια  υπάρχει κάποιος που δεν συγκλονίζεται από  την καμπάνα  της Μεγάλης Παρασκευής; Που δεν επισκέπτεται έναν ναό αυτή την ημέρα;

Μεγάλη Παρασκευή και οι Επιτάφιοι στην Αίγινα περιμένουν όλους  τους πιστούς ακόμα και εκείνους της ..... ενδεκάτης.

Λιτοί, σεμνοί, πανέμορφοι στολισμένοι με αγάπη και δάκρυ είναι εκεί!

Στην Κυψέλη, στην Ευαγγελίστρια, στον Ασώματο, στην Μητρόπολη, στον Άγιο Νικόλαο, στην Παναγίτσα, στους Αιγινήτες Αγίους στο Λιβάδι. (με τη σειρά  που εικονίζονται)