Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Χρηματικά βραβεία για τον Μαθητικό διαγωνισμό : «Ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Αίγινα- Πολιτιστικές διαδρομές»

 


Πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο εν λόγω διαγωνισμός, ο οποίος έλαβε έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της επιτροπής του Δήμου Αίγινας “Αίγινα 2021” και θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος σχολικού έτους.

Δυνατότητα (προαιρετικής) συμμετοχής έχουν μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ε΄ και Στ΄ τάξεων Δημοτικού) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (όλων των τάξεων) των σχολικών μονάδων του Δήμου Αίγινας, εκτός ωρολογίου προγράμματος και χωρίς οικονομική επιβάρυνση των συμμετεχόντων/ουσών μαθητών/τριών.

Οι συμμετοχές στον διαγωνισμό θα είναι ατομικές. Κεντρικό θεματικό πεδίο του διαγωνισμού αποτελεί το πρόσωπο του Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει ειδικότερα τα εξής:

Α. Διαγωνισμός Καλλιτεχνικός (Ζωγραφική – Φωτογραφία – Video)

Ζωγραφική: Λάδι ή τέμπερα σε ακουαρέλα

Φωτογραφία: ελάχιστη ανάλυση 300 dpi

Video 5 – 10 λεπτών.

Για μαθητές Ε΄ – Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίων – Λυκείων. 

Β. Διαγωνισμός με ηλεκτρονικά μέσα:

1. Δημιουργία ηλεκτρονικού χάρτη (google map – εφαρμογής σε κινητά –smart phone – για χρήση από τους επισκέπτες της Αίγινας και όχι μόνο).

2. Δημιουργία κλασσικού χάρτη (σε επιφάνεια χαρτιού Α3)

3. Δημιουργία επιτραπέζιου παιχνιδιού (σε επιφάνεια χαρτιού Α3)

Για μαθητές Γυμνασίων – Λυκείων. 

Θέματα για όλες τις βαθμίδες:

1. Τα ιστορικά σπίτια της πόλης της Αίγινας. Αρχοντικά και οικίες που έζησαν πολιτικοί, διανοούμενοι, οπλαρχηγοί, φιλέλληνες, διπλωμάτες την εποχή που η Αίγινα ήταν η έδρα της πρώτης Κυβέρνησης υπό τον Ιωάννη Καποδίστρια.

2. Τα Καποδιστριακά κτίρια (Ορφανοτροφείο – Εϋνάρδειο – Κυβερνείο – Μητρόπολη – Πύργος Μάρκελου, όπου και η έδρα της Αντικυβερνητικής Επιτροπής)

3. Τα σπίτια των μεγάλων καλλιτεχνών , πεζογράφων , ποιητών, ζωγράφων που έζησαν και δημιούργησαν στην Αίγινα.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η γνωριμία με το πρόσωπο, το έργο και τη δράση του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, των σημείων που έζησε και εργάστηκε, των προσώπων με τα οποία συνεργάστηκε και καθόρισαν μια ολόκληρη εποχή.

Με τη συμμετοχή στον διαγωνισμό οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων θα εξοικειωθούν με τη μορφή του Ιωάννη Καποδίστρια και θα γνωρίσουν μέσα από τη μελέτη και την έρευνα της Καποδιστριακής εποχής του νησιού, μορφές – πρόσωπα, μνημεία και ιστορικούς χώρους.

Η επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού, στην οποία θα υποβληθούν τα έργα, θα βραβεύσει τις έξι (6) καλύτερες μαθητικές δημιουργίες με χρηματικά έπαθλα (500 ευρώ) ενώ σε όλους/ες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες θα απονεμηθεί τιμητικός έπαινος συνοδευόμενος από βιβλίο σχετικό με την Ιστορία της Αίγινας.

Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης συμμετοχής με το τέλος της σχολικής χρονιάς 2020 - 2021

Υπεύθυνος επικοινωνίας:

Μπήτρος Γεώργιος

 email giorgosbitros@yahoo.gr

 τηλ. 6977238406