Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Το λιμάνι της Αίγινας 1826 -1827 . Πηγή: Εθνική Πινακοθήκη.

Η  Εθνική Πινακοθήκη διασώζει δύο γκραβούρες - δύο σχέδια  με το λιμάνι της Αίγινας τα τελευταία χρόνια της Επανάστασης και λίγο πριν έρθει ο Ιωάννης Καποδίστριας στο νησί. Οι εικόνες αποτυπώνουν την παραλία  της Αίγινας, τα πρώτα σπίτια που κτίστηκαν μετά το 1800, όταν οι κάτοικοι του νησιού εγκατέλειψαν την Παλαιά Χώρα και άρχισαν να κατοικούν στη σημερινή παραλία και να ανοικοδομούν τις οικίες  τους

Διακρίνονται στο τότε λιμάνι  της Αίγινας πολλά και μεγάλα πλοία, κάτι που υποδηλώνει τη δυνατότητα του λιμανιού να υποδεχθεί μεγάλα πλοία, πολύ δε περισσότερο ικανό να υποδεχθεί το πρώτο Κυβερνήτης  της ελεύθερης Ελλάδας μετά από λίγο, με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα που επέβαλε η μεγάλη και πολυπόθητη στιγμή.
                                    
Οι  ημερομηνίες  που συνοδεύουν  τις  δύο υδατογραφίες  είναι 1826  και 1827. Οι εικόνες αυτές είναι γνωστές σε όσους διαβάζουν ιστορία και έχουν στην κατοχή  τους  το λεύκωμα  που εκδόθηκε με χρήματα  της Βουλής των Ελλήνων  με τον  τίτλο: "Η  ΑΙΓΙΝΑ  ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ" από  το Δήμο Αίγινας και την Επιτροπή "ΑΙΓΙΝΑ 2021".
 Στο λεύκωμα φιλοξενούνται οι δύο υδατογραφίες  στις σελίδες  33 και  36 -37.