Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Ο Ταξιάρχης αγέρωχος στην πλαγιά του Κάστρου της Παλαιάς Χώρας.

Σκαρφαλωμένος στα ψηλά  της πλαγιάς  της Παλαιάς Χώρας και λίγο κάτω από το κάστρο βρίσκεται ένας από  τους ομορφότερους ναούς της Βυζαντινή πολιτείας. Ο ναός  των Ταξιαρχών Αγγέλων, αγέρωχος, επιβλητικός, πανέμορφος.

Ενδεχομένως να είναι και ο πιο φωτογραφημένος ναός  του λόφου, μια που προκαλεί με το σχεδόν συμμετρικό του σχήμα, τον τρούλο και την κεραμοσκεπή.

Για να φθάσεις μέχρι το κατώφλι του υπάρχουν δύο τρόποι, δύο μονοπάτια.Ο  πρώτος είναι να ακολουθήσεις το μονοπάτι που οδηγεί προς τον Άγιο Στέφανο και λίγο πριν την Μεταμόρφωση να ανηφορίσεις ή να φθάσεις  προς  την Επισκοπή κι από εκεί να κατηφορίσεις προς τον Ταξιάρχη.

Η κλίση και η ιδιομορφία  του εδάφους έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο κτίσιμο του. Είναι ίσως ο μοναδικός ναός που η είσοδος του κοιτά  στον βορρά κάτι πολύ σπάνιο για ναό σε νησιά, όπου πάντα αποφεύγεται λόγω των βορείων ανέμων η είσοδος από  το βορρά.

Ο ναός σύμφωνα με τον μελετητή κ. Σοφοκλή Δημητακόπουλο κτίστηκε  τον 13ο αιώνα. Το εσωτερικό του είναι πλακοστρωμένο το δάπεδο. Οι αγιογραφίες είναι σε πολύ κακή κατάσταση και ξεχωρίζει μόνον αυτή της  Πλατυτέρας στην κόγχη του ιερού.

Δύο επιγραφές μαρτυρούν τη ζωή και τον πόνο  των κατοίκων της πολιτείας.
Η πρώτη  του 1748 : "Χριστέ  βοήθει" και η δεύτερη του 1801 "Γεναρίου 7 θα κατέβουμε στο νοικοκυριό μας",  που πιθανόν  αναφέρεται στην εγκατάλειψη της Παλαιάς Χώρας από τους κατοίκους της και την εγκατάστασή τους  στην παραλιακή πόλη.

Αν αυτές τις ημέρες ανεβείτε για περίπατο στην Παλαιά Χώρα μην ξεχάσετε τον Ταξιάρχη που εορτάζει στις 8 Νοεμβρίου.