Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Ένα καμίνι, μια μεγάλη σουβάλα και πέτρινες ποτίστρες στον Άγιο Λεόντιο.

Ένα μικρό οροπέδιο μετά το  μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας  μπορεί να κρύβει μια διαφορετική Αίγινα  που λίγοι μπορεί να υποψιάζονται.

Ακολουθώντας το μονοπάτι "4" κάτω από σκίνα, πεύκα και τσιτρό, δίπλα σε κυκλάμινα και ασπάλαθους μετά από λίγα λεπτά ανοίγεται μπροστά  σου ένα πλάτωμα που κρύβει πολλές αλήθειες και μυστικά  για την Αίγινα.

Ανατολικά  δεσπόζει το ξωκκλήσι του Αγίου Λεοντίου κάτασπρο και επιβλητικό. Η μεγάλη σουβάλα - ο ομβροδέχτης - της περιοχής με λιγοστό νερό ακόμα, χάσκει και αποκαλύπτει την υπόγεια Αίγινα. Τους κρυφούς υδάτινους δρόμους - διαδρομές που ξεδίψασαν για αιώνες  τους κατοίκους του νησιού. Οι σουβάλες  - πάμπολλες στο νησί - πετρόχτιστες ή μέσα σε βράχους χρησίμευσαν για το πότισμα των χωραφιών και των ζώων σε άλλες εποχές. Συναντάμε πολλές στα  βουνά  της Αίγινας.

Δίπλα  στη μεγάλη σουβάλα, που διατρέχει πολλά μέτρα κάτω από το έδαφος και σύμφωνα με κάποιους υπήρχε εκκλησάκι μέσα σε αυτό, υπάρχουν μεγάλες πέτρινες από πουρί  ποτίστρες ζώων. Πανέμορφες, χειροποίητες, γκρίζες στο χρώμα της  Αιγινήτικης πέτρας.

Ένα καμίνι κεραμεικής στέκι δίπλα σε όλα αυτά, απομεινάρι  μια τέχνης  που άνθισε στο νησί και δόξασε την Αίγινα. Ευτυχώς κάποιοι συνεχίζουν την παράδοση.

Οι μαθητές, τα μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 2ου Γυμνασίου Αίγινας, σε μια ακόμη εξόρμηση στα βουνά  της Αίγινας σήμερα Κυριακή 14 Νοεμβρίου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις καλά κρυμμένες ομορφιές  της Αίγινας και την απολαυστική θέα προς  τη νότια Αίγινα, τα Μέθανα, και το Αγκίστρι.
Το  μονοπάτι "4" είναι εύκολο και μπορεί όλοι να το περπατήσουν. Αν  το ακολουθήσεις μπορείς να φτάσει και μέχρι το χωριό της Παχείας Ράχης.