Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Ο Άγιος Μηνάς στην Παλαιά Χώρα. Ένας ναός με πολεμίστρες και καταφύγιο.

                                          

Άλλη μια εκκλησία  της Παλαιάς Χώρας αφιερωμένη σε στρατιωτικό Άγιο. Είναι το ταπεινό ξωκλήσι  του Αγίου Μηνά στην νοτιοανατολική πλευρά  του λόφου, σκαρφαλωμένο ανάμεσα στα εκκλησάκια της Αγίας Μακρίνας  και του Αγίου Ελευθερίου.

Ο ναός κτισμένος  το 17ο αιώνα εντυπωσιάζει για την απλότητα των γραμμών αλλά  και τον τρόπο που έχει οικοδομηθεί με ακατέργαστες πέτρες και με δύο αψίδες στο εσωτερικό  του που στηρίζουν τη  θολωτή στέγη. Ακόμα πιο  εντυπωσιακό είναι  το γεγονός ότι ο ναός έχει κτιστεί σε υπερυψωμένη βάση με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένας υπόγειος χώρος ικανός να χρησιμεύσει ως αμυντικό καταφύγιο των κατοίκων.

Ένα στοιχείο που δεν το συναντάμε σε άλλον ναό. Επίσης σύμφωνα με όσα αναφέρει ο συγγραφέας  κ. Σοφοκλής Δημητρακόπουλος οι οπές  στο νότιο τοίχο  του κτίσματος χρησίμευαν ως πολεμίστρες.

Το δάπεδο του ναού είναι στρωμένο με ασπρόμαυρες πλάκες και η Αγία Τράπεζα εφάπτεται στην κόγχη του ιερού. Εντυπωσιάζει επίσης η μικρή αψίδα  πάνω από  την είσοδο  του ναού.
Η θέση  του ναού στο σημείο αυτό μαζί με το μικρό χαμηλό πεζουλάκι  στη δυτική πλευρά του, δίπλα στην είσοδο δίνει  την ευκαιρία στον επισκέπτη να σταθεί για λίγο να απολαύσει την απεριόριστη θέα  και προς τον Κοντό αλλά κυρίως προς  το Μεσαγρό.
Σημαντική η συμβολή  των Συλλόγων που φροντίζουν τα μονοπάτια  της Αίγινας. Κι εδώ η δουλειά  τους είναι σπουδαία με αποτέλεσμα να μπορούν οι αναβάτες  του λόφου να ακολουθήσουν τα μονοπάτια και να επισκεφθούν τους ναούς.