Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Επίσκεψη - ξενάγηση στον Άγιο Νικόλαο Μαύρικα στον Κοντό.

 

Η  Ομάδα  Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς  Αίγινας διοργανώνει επίσκεψη και ξενάγηση  στο βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου Μαύρικα στην περιοχή του Κοντού, την Παρασκευή 29  Απριλίου  και ώρα  18.30 μ. μ.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τον αρχιτέκτονα κ. Ιωάννη Δέδε.

Ο ναός  του Αγίου Νικολάου Μαύρικα βρίσκεται αμέσως μετά   το νέο ναό του Αγίου Νεκταρίου, στα  δεξιά  του δρόμου προς Μεσαγρό και Αγία Μαρίνα. Η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται από δρόμο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη διασταύρωση προς το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου και την Παλαιά Χώρα.

Ο ναός  του Αγίου Νικολάου Μαύρικα είναι  του 11ου – 12ου αιώνα σύμφωνα με τους ιστορικούς και στο εσωτερικό του διασώζονται σημαντικές αγιογραφίες και σπουδαία ακιδογραφήματα – αφιερώσεις. Ανήκει  στο ευρύτερο χώρο των ναών της Παλαιάς Χώρας.

Ο ναός ανήκει στο αρχιτεκτονικό σύνολο  της Παλαιάς Χώρας αν και απέχει από το λόφο. Πρόκειται για ναό σταυροειδούς ρυθμού με τρούλο που  αλλοιώθηκε αρχιτεκτονικά  - όπως αναφέρει ο αρχαιολόγος κ. Χ. Πέννας  το 1522 με επεμβάσεις στην είσοδο και το ιερό. Στο εσωτερικό του ναού σώζονται αξιολογότατες  υψηλής ποιότητας,  σπάνιες  τοιχογραφίες. 

Ξεχωρίζουν οι παραστάσεις του Παντοκράτορα, του Αγίου Γεωργίου, της Έγερσης του Λαζάρου, της Πεντηκοστής, της Γέννησης, της Θεοτόκου, του Ιωάννου του Προδρόμου και του Αγίου Νικολάου ένθρονου. Όμως αυτό που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον προσκυνητή ή επισκέπτη του ναού είναι η χάραξη πάνω στις αγιογραφίες ταμάτων  από τους πιστούς που κατέφευγαν για προστασία στον Άγιο.