Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Ο άγνωστος και γοητευτικός ναός της οικογένειας Μαύρικα.

Ένα όμορφο απόγευμα με μια ενδιαφέρουσα δράση είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι επέλεξαν να έρθουν στην περιοχή του Κοντού και στον Άγιο Νικόλαο  του Μαύρικα.

Ο αξιόλογος  βυζαντινός ναός - άγνωστος στους περισσότερους- βρίσκεται  στη σκιά της Παλαιάς Χώρας στη δεξιά πλευρά  του αυοκινητόδρομου που κατευθύνεται προς Μεσαγρό, λίγο μετά  το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου.

Στέκεται ορθός μέσα στα χωράφια και  την ανοιξιάτικη Αιγινήτικη γη με  την πλούσια  βλάστηση και σε καλεί να τον επισκεφθείς. Στα ανατολικά  του  ξεκινά  το δάσος  του Μεσαγρού ενώ στα νότια απλώνεται  η κατάφυτη πλαγιά  της Ψαχνής.
Ο ναός αναφέρεται και ως "Άγιος Νικόλαος  του ποταμού" γιατί ακριβώς μετά από λίγα μέτρα ξεκινά ένας χείμαρρος  που καταλήγει σε Άλωνες και Βαγία.

Η  Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς  Αίγινας είχε  την πρωτοβουλία  αυτής  της επίσκεψης - γνωριμίας  με το μνημείο. Στην πρόσκλησή της ανταποκρίθηκαν πολλοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού.
Ο αρχιτέκτονας κ. Ιωάννης Δέδες  ανέλαβε  την ξενάγηση και ενημέρωσε  τους επισκέπτες  για την ιστορία  του κτίσματος, και τις τρεις εποχές  αγιογράφησης  του μνημείου.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα τάματα, οι αφιερώσεις  πολλών προγόνων μας με ακιδογραφήματα που σχεδίαζαν - χάραζαν πλοία πάνω στις αγιογραφίες. Τέτοια ακιδογραφήματα - τάματα συναντά ο επισκέπτης τόσο  στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του ναού.

Ένα πολύ αξιόλογο βυζαντινό μνημείο που αξίζει της προσοχής όλων μας.
Φωτογραφίες: Ντίνα Χατζίνα.