Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Οι Δ΄ Χαιρετισμοί στην κατανυκτική Επισκοπή της Αίγινας.

Με ένα  μωβ χαλί υποδέχθηκε  τους προσκυνητές και επισκέπτες  της η Παλαιά Χώρα το απόγευμα της Παρασκευής 1ης Απριλίου. Ένα μωβ χαλί από άγριες ανθισμένες βιολέτες στις αποχρώσεις  των ημερών του Πάσχα και της Μεγαλοβδομάδας.
Πολλοί ήταν αυτοί που ανηφόρισαν  το καλντερίμι που οδηγεί στον επιβλητικό ναό του Αγίου Διονυσίου ή Επισκοπής όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, για να παρακολουθήσει  τους Δ' Χαιρετισμούς προς την Υπεραγία Θεοτόκο. 

Ύστερα από άδεια  του Σεβ.Μητροπολίτου κ.κ. Εφραίμ και τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων και προσωπικά  της κ. Μ. Μπορμπουδάκη ο πρωτοσύγκελος  της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Νεκτάριος Δαρδανός τέλεσε την ακολουθία των Χαιρετισμών και την Δ΄Στάση του Κοντακίου κάτω από το θόλο της Επισκοπής. Λίγο πριν το τέλος της ακολουθίας απευθύνθηκε  στους προσκυνητές αναφερόμενος  στην Ιστορία των Χαιρετισμών, τονίζοντας το δογματικό υπόβαθρο του ποιητικού κειμένου και την απήχηση του στις ευλαβείς ψυχές.
Η κατάνυξη, η ησυχία το όμορφο κλίμα  αυτής της σύναξης συνεχίστηκε και μετά  το τέλος της ακολουθίας με συζητήσεις στο προαύλιο του ναού. Βοηθοί στη συνάντηση μας αυτή οι ιερείς π. Στυλιανός Κουτσούκος και π. Κωνσταντίνος Μπαρμπέρης αλλά  και η φύλακας  της Π. Χώρας κ. Κατερίνα Χαλδαίου η οποία φρόντισε για την καθαριότητα του ναού.

Όλοι απόλαυσαν την ομορφιά  του ναού και τις μοναδικές αγιογραφίες που σώζονται στο ναό ο οποίος δέχθηκε  το 2000  τις  τελευταίες ευεργετικές παρεμβάσεις συντήρησης.

Η πρωτοβουλία  για την τέλεση  των Χαιρετισμών στην Παλαιά Χώρα ανήκει στην Ομάδα Προστασίας  Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας.

Φωτογραφίες  του κ. Π. Κλήμη από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως