Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Η εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής στον Άγιο Νικόλαο το στεριανό.Ένα ιστορικό κειμήλιο από τη Σμύρνη

 

Η επέτειος  των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή αλλά και η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής μας φέρνουν στο νου την εικόνα που με πολύ ευλάβεια φυλάσσεται στον Άγιο Νικόλαο το στεριανό και αποτελεί ένα ιστορικό κειμήλιο που μετέφεραν οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη.

   Μια εικόνα από τα μαρτυρικά χώματα της Σμύρνης βρίσκεται  στην Αίγινα.  Η εικόνα  της Παναγίας, όπως και πολλές άλλες διασώθηκαν χάρη στην ευλάβεια και την πίστη των Ελλήνων της Μικρασίας και σώθηκε από το βανδαλισμό και την καταστροφή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που έχει συγκεντρώσει ο εφημέριος  του ναού του Αγίου Νικολάου του Στεριανού, αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Γελαδάκης, την εικόνα  έφερε από Σμύρνη,  η γιαγιά Παρασκευή,  ως ότι πολυτιμότερο είχε.  Έτσι άλλωστε έπραξαν πολλοί Σμυρνιοί που με σύντροφο τον πανικό εκείνων των ημερών ανάμεσα στα πολυτιμότερα που κατόρθωσαν να πάρουν μαζί τους, δεν ήταν τόσο  τα χρυσαφικά ή οι λίρες τους, αλλά οι εικόνες τους, ακόμα και χώμα από την πατρική τους γη.

Η οικογένεια  της γιαγιάς Παρασκευής είχε την εικόνα στο σπίτι τους, σε ένα διαμορφωμένο χώρο σαν παρεκκλήσιο,  όπου καλούσαν ιερέα και τελούσαν παρακλήσεις.  Όταν ήρθαν στην Ελλάδα έμειναν για λίγο στον Πειραιά,  και μετά τους είπε η γιαγιά ότι θα τους οδηγήσει η Παναγία που θα πάει. Με θαυμαστό τρόπο βρέθηκε στην Αίγινα.  Την έφεραν στο ναό  του Αγίου Νικολάου μέσα σε παλαιά κορνίζα και με πολλά χρυσά τάματα τα οποία δυστυχώς στην ληστεία του 2014 αφαιρέθηκαν ( εκτός ολίγων).

Σήμερα η εικόνα της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής φυλάσσεται ως κειμήλιο στον Άγιο Νικόλαο σε μεγάλο προσκυνητάρι κάτω από τον άμβωνα και απέναντι από το δεσποτικό θρόνο. Αποτελεί προσκύνημα και εορτάζει κάθε χρόνο την Παρασκευή της Διακαινησίμου Εβδομάδος.

 Από το έντυπο: saronic magazine