Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Πρόταση για διεξαγωγή του Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας στην αυλή του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου.

                                 

Η  αναζήτηση ενός χώρου καταλληλότερου από αυτού του 2ου Δημοτικού Σχολείου, είναι ένα θέμα που απασχόλησε  την Οργανωτική Επιτροπή του 12ου Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Η  φετινή εμπειρία  της συμμετοχής μεγάλων παραγωγών, όπως και τα προηγούμενα  χρόνια, αλλά  κυρίως η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού,  οδηγεί στην ανάγκη εξεύρεσης χώρου που να  ανταποκρίνεται αξιοπρεπώς στις συνθήκες ενός Φεστιβάλ Θεάτρου.

Δεν μπορεί  και δεν επιτρέπεται να δίνονται παραστάσεις  σε χώρους με αιχμηρές λαμαρίνες, αρχαιολογικές ανασκαφές, μπάζα και  μπασκέτες.

Η μη ύπαρξη θερινού θεάτρου και γενικότερα ενός χώρου πολιτιστικών δράσεων είναι ένα θέμα που πολλές φορές έχει συζητηθεί τα τελευταία χρόνια και επανέρχεται κάθε καλοκαίρι, πριν την έναρξη των Φεστιβάλ. Ενός χώρου σύγχρονου, λειτουργικού που να πληροί  τις ανάγκες ενός Φεστιβάλ και να εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διεξαγωγή τους. Οι σκέψεις αυτές αλλά και η εμπειρία  των προηγούμενων ετών ώθησε την Επιτροπή στη διατύπωση και κατάθεση σχετικής πρότασης.  

Η Οργανωτική Επιτροπή μετά από συζήτηση και έντονο προβληματισμό που προηγήθηκε αλλά και προτάσεις που συζητήθηκαν, προτείνει  τη διεκδίκηση  του αύλειου χώρου του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου Αίγινας, από το αρμόδιο Υπουργείο.

Ο χώρος αυτός πέρα από την ιστορικότητα και το συμβολισμό που τον χαρακτηρίζει, έχει στο παρελθόν δοκιμαστεί ως χώρος εκδηλώσεων και παρουσίασης θεατρικών παραστάσεων από τους ηθοποιούς Στέφανο Ληναίο και Έλλη Φωτίου κ. αλ. Αλλά και από το Μορφωτικό Σύλλογο ο «Καποδίστριας»

Εκτός αυτού η μεγάλη αυλή εξασφαλίζει τη δυνατότητα μεγάλης χωρητικότητας θεατών και η ύπαρξη parking στον εξωτερικό χώρο διευκολύνει  τη διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Εάν αυτό γίνει κατορθωτό ο χώρος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές άλλες εκδηλώσεις ή Φεστιβάλ  κατά  τη διάρκεια  του καλοκαιριού.

Είναι άλλωστε και ένας πολύ όμορφος  τρόπος να αξιοποιηθεί ο χώρος, να αναδειχθεί και να ανοίξει  για το κοινό.

Η πρόταση κατατέθηκε στο τελευταίο Συμβούλιο  της Κ.Ε.Δ.Α  και αναφέρθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος  της Κ.Ε.Δ.Α. κ. Νίκος Πτερούδης στο Saronic Magazine.