Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Εικόνες ντροπής από τα γκράφιτι στη πρόσοψη του κτιρίου του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου


Εικόνες ντροπής από τα γκράφιτι στη πρόσοψη του κτιρίου του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου.

Εικόνες που προκαλούν αγανάκτηση και θυμό αλλά και δηλώνουν την απαιδευσιά, την έλλειψη σεβασμού απέναντι στην Ιστορία και στον τόπο, το επίπεδο του πολιτισμού μας και κυρίως την απουσία στόχων και ενδιαφερόντων από αυτούς τους «καλλιτέχνες». Κάποιοι θεώρησαν ότι η καθαρή επιφάνεια, τώρα που το κτίριο συντηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό, είναι ιδανική για να εκφραστούν με αυτόν τον τρόπο.

Ο άνθρωπος που εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο και διαθέτει χρόνο για να λερώσει, για να βανδαλίσει, για να προσβάλει την Ιστορία και τα μνημεία της, αποδεικνύεται εν τέλει μικρός και με φανερό έλλειμμα ενδιαφερόντων στη ζωή του, κυριαρχείται από θυμό, και διάθεση χλευασμού και απαξίωσης των πάντων.

 Δεν πέρασε πολύς καιρός από τη στιγμή που «κάποιοι» ζωγράφισαν  το άγαλμα  του Καποδίστρια στο παρκάκι της Παναγίτσας και φαίνεται πως τώρα σειρά πήρε  το ιστορικό αυτό κτίριο, το μεγαλύτερο δημόσιο κτίριο που κτίστηκε στην Ελλάδα.

Να θυμίσουμε ότι πριν λίγα χρόνια το ίδιο είχε συμβεί και στη βόρεια πλευρά  του κτιρίου στον περίβολο  του ναού του Σωτήρος όπου πραγματοποιούνται παραστάσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής.

Μήπως ήρθε ο καιρός να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την περιφρούρηση αυτών των χώρων που καθόρισαν την πορεία μας ως κοινωνίας και Έθνους;


 Φωτογραφίες : Γιώργος Καρύδης.